Με την μίλλαν μας θα μας τηανήσουν το φλατζίν μας

Στις συνομιλίες που επανάρχισαν με την εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί, του νέο ηγέτη των Εποίκων και Τουρκοκυπρίων, ο Νίκος Αναστασιάδης οπτασιαζόταν οράματα λύσης μαζί του.

Στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για το κοινό τους όραμα για λύση, στο δε Νταβός που τον πήρε σε συμπρόεδρο περίπου τον αναβάθμισε.

Μέχρι που μια μέρα, ο «καλός» Ακκιντζί, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και

έγινε ο Τούρκος αντιπρόσωπος του Ταγίπ Ερτογάν στην Κύπρο. Απαίτησε τερματισμό των ερευνών και εξορύξεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μοίρασμα του πλούτου της φίφτι-φίφτι.

Για στήριξη αυτής της θέσης ο Τούρκος πρόεδρος, έστειλε το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρός, για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για να εξευμενίσει ο Πρόεδρος και διαπραγματευτής μας το Τουρκικό θεριό ανάγκασε την ΕΝΙ, με πρόσχημα την επιδιόρθωση του πλοίου εξόρυξης της που θα διαρκούσε τρείς μήνες, να διακόψει το εξορυκτικό της πρόγραμμα. Αναχώρησε το Saipem 10000 της ΕΝΙ και έκτοτε δεν επανήλθε στην ΑΟΖ μας.

Βέβαια κάναμε και αποδεκτή την Τουρκική απαίτηση και ο πλούτος της ΑΟΖ, μπήκε στο τραπέζι των συνομιλιών για φίφτυ φίφτι μοιρασιά. Αυτό έδωσε περισσότερο έναυσμα στο Τουρκικό θεριό και ζητάει να πληρώσουμε το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία, ακόμα και τα έξοδα της παράνομης Τουρκικής εισβολής.

Επειδή είναι γνωστό ότι για να γίνει μια λύση αποδεκτή από τον Κυπριακό Ελληνισμό, η ασφάλεια και το κόστος της είναι δύο από τους βασικότερους πυλώνες. Για αυτό η Κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ να πραγματοποιήσουν μελέτη για το κόστος της λύσης, το οποίο αυτοί οι δύο φορείς ανεβάζουν χωρίς να προσμετρήσουν όλες της παραμέτρους στα τριάντα δις.

Ταυτόχρονα εισηγούνται και την ίδρυση ενός ταμείου για να κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για να καλυφθεί το κόστος της λύσης. Το παράξενο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει σταματήσει το πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεων για να μην ενοχλείται ούτε ο ηγέτης των Εποίκων και Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακκιντζί, αλλά ούτε ο εργοδότης του, Ταγίπ Ερτογάν. Φαίνεται ότι και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Αφροδίτης , παραπέμπεται σε βάθος χρόνου για τον ίδιο λόγο.

Τελικά αυτό τον αμύθητο πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ, και προίκα των επομένων γενιών, πέραν ότι τον βάλαμε για μοιρασιά με την Τουρκία μέσω του Εποικοτουρκοκυπριακού συνιστούντος κρατιδίου, θα τον χρησιμοποιήσουμε και για την χρηματοδότηση της όποιας λύσης. Ίσως για αυτό μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης, πολύ πρόσφατα ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης ανακοινώνει νομοσχέδιο για ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων.

Στο Ταμείο αυτό θα εισρέει το 50% των ακαθαρίστων εσόδων από τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ μας για αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους για κάποια χρόνια. Δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη περίοδο χρόνων, ίσως γιατί δεν είναι ακόμα γνωστό το ακριβές κόστος της λύσης το οποίο θα μας φορτωθεί ούτε και πόσα χρόνια θα πάρει η αποπληρωμή του.

Συμπτωματικά ή ενορχηστρωμένα, με την ανακοίνωση για την ίδρυση του Ταμείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη του στο Μέγα μίλησε για χρήση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για χρηματοδότηση της λύσης. Την επομένη ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, με δηλώσεις του στην Αμερική, μίλησε και αυτός για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση της λύσης. Το αστείο της υπόθεσης, ενώ απλά ο ΥΠΕΞ επανάλαβε την δήλωση του Προέδρου στην συνέντευξη του στο Μέγα, η Προεδρία εκδίδει ανακοίνωση που αδειάζει τον ΥΠΕΞ λόγω και των αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν από τις δικές του δηλώσεις.

Τελικά φαίνεται ότι μάλλον Ταμείο θα λειτουργήσει σύμφωνα με της δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη. Φαίνεται ότι έχουν ασπαστεί πλήρως την Τουρκική θέση για να πληρώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός ακόμα και τα έξοδα της εισβολής. Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με την παροιμία των σοφών μας προγόνων, θέλουν «με την μίλλαν μας να τηανίσουν το βλαντζίν μας». ΟΧΙ, δεν θα σας περάσει, θα πει άλλη μια φορά ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα