Κατεχόμενα: “Παντού γίνονται εκτρώσεις”

Ποικίλα τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στην αύξηση των παράνομων εκτρώσεων, στην απόφαση για αύξηση του προστίμου για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, στον ξαφνικό θάνατο 34χρονου στην κατεχόμενη Λάπηθο, αλλά και στις δηλώσεις του “διοικητή του τμήματος καταπολέμησης ναρκωτικών" για την κατάσταση στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Πρόστιμο για τα κινητά”, αναφέρεται στην απόφαση της “κυβέρνησης” να αυξήσει τα ποσά των προστίμων που αφορούν τη χρήση κινητού τηλεφώνου στα

πλαίσια της εκστρατείας για μείωση των τροχαίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο ποσό θα ανέρχεται στις 800 τουρκικές λίρες (περίπου 200 ευρώ), ενώ θα υπάρχουν και 30 βαθμοί ποινής. Αναφορά γίνεται και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της νεολαίας του Κόμματος Κοινοτικής Δικαιοσύνης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για την απόρριψη των λυμάτων σε παρακείμενη λίμνη. Γράφει, ακόμα, ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι η “κυβέρνηση” πρέπει να υιοθετήσει νέα αναπτυξιακή πολιτική, ώστε να ικανοποιήσει τους Τ/κ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Προκαλεί η ε/κ πλευρά”, αναδημοσιεύει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη για το θέμα της ενέργειας. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του “προέδρου” του “συμβουλίου τουρισμού υγείας” Αχμέτ Σαβασάν, ο οποίος επικρίνει τη στάση της “κυβέρνησης” στα θέματα στον τομέα της υγείας, λέγοντας ότι η μη επίλυσή τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Αλλού γράφει ότι ξαφνικό θάνατο βρήκε 34χρονος στην κατεχόμενη Λάπηθο, μετά από καρδιακή ανακοπή. Ο 34χρονος είναι το μοναδικό παιδί Τ/κ επιχειρηματία και ξενοδόχου.


Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ο γιατρός θα γίνει ο δούλος του κεφαλαίου”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ καρδιολόγου Χασάν Φεράι, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα στον τομέα της υγείας, στις παραιτήσεις των ιατρών από το “δημόσιο” αλλά και στους κακούς χειρισμούς της “κυβέρνησης”, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματα, οι γιατροί θα γίνουν δούλοι του κεφαλαίου. Αλλού αναφέρεται στην απόγνωση των κατοίκων του κατεχόμενου χωριού Λουρουτζίνα, οι οποίοι αναγκάζονται να δείχνουν την ταυτότητα τους στον “στρατό” για να εισέλθουν στο χωρίο τους, μια κατάσταση η οποία υπάρχει από το 1974. Αναφορά γίνεται και στον ξαφνικό θάνατο 34χρονου Τ/κ στην κατεχόμενη Λάπηθο. Η νεκροψία που διενεργήθηκε επί της σορού του άτυχου Εκρέμ, κατέδειξε καρδιακή ανακοπή.


Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Παντού γίνονται εκτρώσεις”, γράφει ότι ανησυχητική είναι η αύξηση στις παράνομες εκτρώσεις στα κατεχόμενα, οι οποίες διενεργούνται σε σκοτεινά δρομάκια, σε ξενοδοχεία, σε σπίτια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνήθως οι κοπέλες που δουλεύουν σε νυκτερινά κέντρα είναι αυτές που αναζητούν τρόπο για να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις των κατοίκων που διαμένουν κατά μήκος του αγροτικού δρόμου Λεύκας – Μόρφου, οι οποίοι παραπονιούνται ότι τα έργα δεν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Αλλού γράφει ότι έχασε το πόδι του ο 10χρονος Ερντέμ, ο οποίος έχασε την ισορροπία του και έπεσε μπροστά από αγροτικό μηχάνημα στην κατεχόμενη Μόρφου.


Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ενώπιον της δικαιοσύνης βρέθηκαν 897 άτομα σε δύο χρόνια για υποθέσεις ναρκωτικών”, αναφέρεται σε δηλώσεις του “διοικητή του τμήματος ναρκωτικών” της γενικής “αστυνομικής διεύθυνσης” Μαχμούτ Μπαρίς Σελ σχετικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Σελ, τα περισσότερα ναρκωτικά φτάνουν στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Κατά το 2016, σύνολο 897 άτομα οδηγήθηκαν στα “δικαστήρια” σε σχέση με υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ οι περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών αφορούν την κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο τέως “υπουργός οικονομικών” Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στα έργα υποδομής στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είπε ότι θα έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ ουσιαστικά δεν έχουν ακόμα αρχίσει. Αναφορά γίνεται και στον τραυματισμό 21χρονου, σε τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα