Κατεχόμενα: Επιβάλλουν «δασμούς» σε αγαθά εγκλωβισμένων

Οι «αρχές» των κατεχομένων, από την 1η Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να επιβάλλουν «τελωνειακούς δασμούς» για τα αγαθά που μεταφέρονται με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών στις κοινότητες των εγκλωβισμένων, δήλωσε την Πέμπτη ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτό θα είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Μιλούσε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, και ανέφερε στο πρακτορείο ότι θα ενημερώσει τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζαν-Πιερ Λακρουά

για το σχέδιο αυτό το Σάββατο, «ως ένδειξη καλής θέλησης». Αλλά, πρόσθεσε, «η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος στην αποτυχία επιτυχούς κατάληξης της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η «κυβέρνησή» του τη θεωρεί ως «απόδειξη αποτυχίας» της 50χρονης προσπάθειας για δημιουργία ομοσπονδίας, και υποστήριξε ότι η ιστορία της Κύπρου έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, κατά την οποία ο ΟΗΕ δεν θα μπορεί να λειτουργεί όπως παλιότερα.

Είπε, ακόμη, ότι η «Βόρεια Κύπρος» συζητάει το μέλλον της με την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα και δεν έχει αποκλείσει είτε τη μονομερή αναζήτηση αναγνώρισης ως κυρίαρχο κράτος είτε, ακόμη, το να καταστεί νέα επαρχία της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, είπε, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η οποία έχει αναπτυχθεί «μεταξύ των δύο κοινοτήτων» από το 1964, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να μάθει να εργάζεται με μια πιο αποφασιστική «τ/κ διοίκηση».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στα αγαθά που στέλνει η «ε/κ διοίκηση στον Νότο, στις ελληνικές κοινότητες που ακόμη ζουν στον κυρίως τουρκικό Βορρά» -γράφει το Πρακτορείο- τα οποία μεταφέρονται με φορτηγά του ΟΗΕ.

«Τους λέμε συνεχώς ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο», είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου.

«Πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τις προμήθειες και τις πουλούν στους Τουρκοκύπριους», ανάφερε. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η διάσχιση των «συνόρων» -όπως αποκάλεσε τα σημεία διέλευσης μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα- είναι δωρεάν.

Συνέχισε λέγοντας ότι «μπορούν να πάνε στον Νότο ή οι φίλοι και η οικογένεια τους ή ο οποιοσδήποτε, μπορεί να έρθει στον Βορρά».

«Δεν πρόκειται να επιτραπεί στα φορτηγά του ΟΗΕ να μεταφέρουν αυτά τα πράγματα, γιατί δίνει την εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε κατεχόμενη περιοχή», είπε.

«Και αν συνεχίσουν να μεταφέρουν αυτές τις προμήθειες στον Βορρά, τότε θα πρέπει να χρεώνουμε τελωνειακά τέλη και οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που αυτή η εξέλιξη ανησυχήσει αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίοι ακόμη ελπίζουν σε μια επανοικοδόμηση της διαδικασίας επανένωσης, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα για να υποστηριχθεί η διεκδίκηση της κυριαρχίας εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

«Ο ΟΗΕ είναι πολύ αναστατωμένος για αυτού του είδους την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας, αλλά θα πρέπει να το αποδεχθούν», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα των πολλών πραγμάτων που θα εμφανιστούν».

Ο ΟΗΕ δεν είχε άμεσα σχόλιο για την απειλή της επιβολής τελών στα φορτηγά του, αλλά εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι ο Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες βλέπει τον ρόλο του ως αυτός που θα ενεργήσει ως διαμεσολαβητής (facilitator) μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθειά τους για λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα