Καταγγελίες για παρεμβάσεις ΚΤΚ στα Συμβούλια Αποχετεύσεων

Στην καταγγελία ότι μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων του Δήμου Παραλιμνίου δεν συμπεριέλαβε στη δανειακή σύμβαση ρήτρα εξισορρόπησης αυξομείωσης του επιτοκίου, προβαίνει ο Διευθυντής του Συμβουλίου Γιαννάκης Κοιτάζος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πριν την υπογραφή της εν λόγω

σύμβασης, το Συμβούλιο είχε έρθει σε συμφωνία με τον Συνεργατισμό για τη σύναψη ιδιαίτερα χαμηλότοκου δανείου, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε, μετά από παρεμβάσεις για το «μέλλον» του πιστωτικού ιδρύματος.

Μιλώντας στο SigmaLive αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή για περιστατικά κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης στα Συμβούλια Αποχετεύσεων των Δήμων, μεταξύ αυτών και του Παραλιμνίου, ο κ. Κοιτάζος ανέφερε ότι ο ίδιος επέμενε στην περίληψη της συγκεκριμένης ρήτρας, ωστόσο μετά από παρέμβαση «κάποιων ανθρώπων» της Κεντρικής, η σύμβαση υπογράφηκε χωρίς αυτήν.

Συγκεκριμένα, η δανειακή σύμβαση προέβλεπε επιτόκιο 2,25% με αύξηση κατά 0,25% για κάθε υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η ρήτρα την οποία πρότεινε ο κ. Κοιτάζος, ήταν η μείωση του ίδιου επιτοκίου για κάθε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό.

«Δεν αποδεχόμασταν τον όρο του συμβολαίου, καθώς θεωρούσαμε πολύ πιο δίκαιο την ίδια ώρα να προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου για κάθε αναβάθμιση της Οικονομίας. Αν είχε περιληφθεί η ρήτρα, από το 2013 κι έπειτα, όταν άρχισαν οι αναβαθμίσεις, θα είχαμε εξισορροπήσει αρκετά το επιπλέον κόστος», τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι η αντίδραση από μεριάς της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ιδιαίτερα έντονη, «προσπαθώντας να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος η κυπριακή Οικονομία να υποβαθμιστεί. Εμείς θεωρήσαμε ότι εφόσον η αντίδραση ήταν τόσο μεγάλη από την πλευρά του εγγυητή του δανείου (σσ την Κεντρική Τράπεζα), δεν μπορούσαμε να πράξουμε κάτι διαφορετικό. Έτσι, χρεωθήκαμε με 8 αυξήσεις επιτοκίων, ήτοι 1,6% επιπλέον στο βασικό επιτόκιο».

Ωστόσο, ο κ. Κοιτάζος, διευκρίνισε ότι ακόμα κι έτσι, η σύμβαση που υπογράφηκε ήταν «εξαιρετική» για την εποχή, ενώ η συμφωνία δεν θα είχε κακή κατάληξη, αν δεν είχαν έρθει οι υποβαθμίσεις. «Ακόμα κι έτσι, έχουμε επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του συμβολαίου και πλέον, με απόφαση που αναμένεται αύριο, θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε στους όρους τη ρήτρα που έλλειπε τότε», είπε.

Κάποιοι εμπόδισαν τη σύμβαση με τον Συνεργατισμό

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι λίγους μήνες πριν, το Συμβούλιο Αποχέτευσης Παραλιμνίου είχε καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τον Συνεργατισμό για δάνειο μόλις 0,1% μεγαλύτερο από το Euribor.

«Και πάλι όμως, με παρεμβάσεις κάποιων, λάβαμε την εισήγηση να μην προχωρήσουμε, διότι, όπως είπαν, ο Συνεργατισμός θα χρεοκοπούσε...», κατέληξε με νόημα.

Τι λέει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη που μίλησε στο SigmaLive, η σύμβαση υπεγράφη το 2009 και όχι επί των ημερών του, σε μια περίοδο που η κυπριακή Οικονομία ήταν αρκετά ψηλά στην αξιολόγηση.

Ο κ. Πυρίλλης επιβεβαίώνε ότι ο κ. Κοιτάζος είχε εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του για την εν λόγω μεθοδολογία, ωστόσο από το περιβάλλον του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα η σύμβαση να υπογραφεί με τους αρχικούς όρους.

«Θεωρώ απαράδεκτο να συζητούνται θέματα που άπτονται των Συμβουλίων Αποχετεύσεων στη Βουλή και να μην προσκαλείται εκπρόσωπος να παρευρεθεί», υπογραμμίζει ο κ. Πυρίλλης.

Επιστρέφονται ανταποδοτικά χρήματα στους πολίτες

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων του Δήμου έχει ήδη διαπραγματευτεί τους όρους του συμβολαίου με την Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας επιτύχει δύο σημαντικά πράγματα: αφενός να μειώσει το επιτόκιο από 3,85% στο 2,32%, αφετέρου να προσθέσει, πέρα από την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,2% με την υποβάθμιση της Οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, τη μείωσή του κατά επίσης 0,2% με κάθε αναβάθμιση. Με την ενεργοποίησή της, η νέα σύμβαση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1 Αυγούστου 2016.

Παράλληλα, ο Δήμος διαπραγματεύεται με άλλη τράπεζα μια νέα σύμβαση, προκειμένου το χρέος να μεταφερθεί σε αυτή με ακόμα πιο προνομιακούς όρους.
«Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, διότι η οικονομία της Κύπρου είναι χαμηλά και οι προοπτικές είναι θετικές. Πιστεύω ότι η Κύπρος θα περιέλθει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ρίχνοντας έτσι το κόστος δανείου και για τον Δήμο μας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξοικονόμηση για τον Δήμο θα αγγίξει τις 800.000, με τις 750.000 να επιστρέφονται στους Δημότες μέσω μείωσης των τελών αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, τα τέλη για όλα τα υποστατικά της τουριστικής περιοχής θα υποστούν μείωση κατά 10%, στα οικιστικά θα μειωθούν κατά 15%, ενώ για τα κτήματα ανεξαρτήτως περιοχής θα μειωθούν κατά 40%.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα