Καταιγισμός εξαγγελιών και… προβλήματα

Ένα περίπλοκο εκλογικό παζλ διαμορφώνουν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και οι «αντάρτες»
Αυξάνουν οι πονοκέφαλοι για ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, με τη Μέσα Γειτονιά και την Έγκωμη να προστίθενται στον κατάλογο των «διαταραγμένων» Δήμων εκατέρωθεν

«Καταιγισμός» εξαγγελιών για τις δημαρχιακές εκλογές, με τους «ανεξάρτητους» υποψηφίους απ’ όλο το πολιτικο-κομματικό φάσμα, αλλά και τους λεγόμενους αντάρτες,

να διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά περίπλοκο παζλ για τις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη και να δημιουργούν αρκετούς πονοκεφάλους στα κόμματα.

Χθες η γραμματεία του ΔΗΚΟ έλαβε αποφάσεις για τις επιλογές του κόμματος σε άλλους δέκα Δήμους, ενώ αποφάσεις για τρεις Δήμους της Επαρχίας Πάφου έλαβε η Συμμαχία Πολιτών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να έχει προβλήματα σε διάφορες δημαρχίες, καθώς χθες ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στη Μέσα Γειτονιά, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, εξήγγειλε την υποψηφιότητά του, παρά τη διαφοροποίηση της τοπικής επιτροπής του κόμματος, η οποία, δι’ επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει πως ο κ. Κωνσταντινίδης παραγνωρίζει το κόμμα, από τη στιγμή που αυτό δεν έχει αποφασίσει επίσημα τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει.

Προβλήματα συνεχίζει να έχει και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, πέραν από το μείζον ζήτημα στην πόλη της Λεμεσού αλλά και σε άλλους Δήμους, από χθες έχει να αντιμετωπίσει και την επίσημη υποψηφιότητα του αντιδημάρχου, Φοίβου Ζαχαριάδη, στην Έγκωμη, τον οποίον έσπευσε να υποστηρίξει αμέσως το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αποφάσεις ΔΗΚΟ
Αναλυτικότερα, η Γραμματεία του ΔΗΚΟ, στη χθεσινή συνεδρία της, και σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, καθώς και σε συνέχεια των διαβουλεύσεων με τις Επαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές και τις τοπικές κοινωνίες, αποφάσισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποστηρίξει τους ακόλουθους υποψηφίους: Λευκωσία: Έγκωμη - Φοίβος Ζαχαριάδης, Τσέρι - Σταύρος Μιχαήλ (οποίος επίσης χθες εξήγγειλε την υποψηφιότητά του), Λεμεσός: Άγιος Αθανάσιος - Μαρίνος Κυριάκου, Λάρνακα: Αραδίππου - Ευάγγελος Ευαγγελίδης, Πάφος, Πέγεια - Μαρίνος Λάμπρου.

Στη Γεροσκήπου το Δημοκρατικό Κόμμα θα διεκδικήσει τη δημαρχία με τον υποψήφιο που θα επιλεγεί μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες που προβλέπονται στους κανονισμούς. Αμμόχωστος: Αγία Νάπα - Γιάννης Καρούσος. Στο Παραλίμνι η Γραμματεία υιοθετεί την εισήγηση της Τοπικής Επιτροπής για ψήφο κατά βούληση. Όσον αφορά τους κατεχόμενους Δήμους, το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει στη Λύση τον Σίμο Παστού και στην Ακανθού την Ελένη Χατζήμιχαηλ.

Σήμερα η Λάρνακα
Η εσωκομματική διαδικασία εκλογής υποψηφίου για τους Δήμους Λάρνακας, Μέσα Γειτονιάς, Γεροσκήπου και Πόλεως Χρυσοχούς θα διεξαχθεί σήμερα, από τις 12.00 μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Λευκωσία.

Υποψήφιος ο Φ. Κωνσταντινίδης
Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Μέσα Γειτονιάς επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ Φίλιππος Κωνσταντινίδης, με αφορμή επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική επιτροπή ΔΗΚΟ, η οποία αναφέρει πως ο κ. Κωνσταντινίδης παραγνωρίζει το κόμμα, από τη στιγμή που αυτό δεν έχει αποφασίσει επίσημα τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει.

Στην επιστολή, που αποστάληκε στον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, αναφέρεται πως ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης παρουσιάζεται να δηλώνει ως επίσημος υποψήφιος του ΔΗΚΟ, επισκέπτεται οικίες και διανέμει φυλλάδια της υποψηφιότητάς του, «παραγνωρίζοντας το κόμμα, τις υπό εξέλιξη διαδικασίες για επιλογή υποψηφίου και γενικά κάθε δημοκρατική αρχή».

Η τοπική επιτροπή του ΔΗΚΟ Μέσα Γειτονιάς καταδικάζει και καταγγέλλει, όπως αναφέρει, «την προκλητική συμπεριφορά, τις πράξεις και ενέργειες του Φίλιππου Κωνσταντινίδη» και καλεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο να επιληφθεί του θέματος, «το οποίο έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις, τόσο στα μέλη και φίλους του κόμματος, όσο και στην τοπική κοινωνία της Μέσα Γειτονιάς».

«Ιδιοτελή συμφέροντα»
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή, ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για ιδιοτελή συμφέροντα της Τοπικής Επιτροπής και διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε αντίδραση και από την εδώ και καιρό εξαγγελία της υποψηφιότητας του νυν Δημάρχου Δώρου Αντωνίου, ο οποίος είχε εκλεγεί την περασμένη πενταετία με τη στήριξη ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

«Ορθώς διαπιστώνει η Τοπική Επιτροπή του ΔΗΚΟ ότι έχω ανακοινώσει ήδη από τις 23 Σεπτεμβρίου την υποψηφιότητά μου ως υποψήφιος δήμαρχος της Μέσα Γειτονιάς και ορθώς διαπιστώνει επίσης ότι έχω επικοινωνήσει γραπτώς με τους δημότες της Μέσα Γειτονιάς, κοινοποιώντας τους την απόφαση και τους λόγους που με ώθησαν σε αυτή», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε, δε, τη θέση πως «η Τοπική Επιτροπή έχει τις δικές της προσδοκίες και εξυπηρετεί τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα».

Εξάλλου, στην επιστολή που έχει αποστείλει στους δημότες, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι η απόφασή του για να διεκδικήσει τη δημαρχία έγινε μετά από προτροπή από πολλούς δημότες, αλλά και ώριμο προβληματισμό.

«Με εφόδιά μου τη δεκαπεντάχρονή μου εμπειρία ως Δημοτικός Σύμβουλος και την αγάπη μου για τον Δήμο μας, φιλοδοξώ ότι η υποψηφιότητά μου δίνει διέξοδο και μια νέα προοπτική σε όσους κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τις ανούσιες εξυπηρετήσεις», προσθέτει.

Με Χρυσόμηλο, Παυλίδη, Οδυσσέως η Συμμαχία
Τον Άκη Χρυσόμηλο για τον Δήμο Πάφου, τον Μιχάλη Παυλίδη στον Δήμο Γεροσκήπου και τον νυν Δήμαρχο στην Πόλη Χρυσοχούς, Άγγελο Γεωργίου Οδυσσέως, αποφάσισε να υποστηρίξει η Συμμαχία Πολιτών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Για τον Δήμο Πέγειας το Επαρχιακό Συμβούλιο Πάφου της Συμμαχίας επιφυλάσσεται να αποφασίσει κατά το προσεχές διάστημα, αφού παρακολουθήσει εκτενέστερα και πιο σφαιρικά τις δεδομένες επιλογές.
Προχθές πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου της Συμμαχίας Πολιτών Πάφου, με κύριο θέμα τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές.

Κατά τη συνεδρίαση είχε ακουστεί και τεθεί επί τάπητος και η άποψη για υιοθέτηση κατά βούληση στήριξης, ιδιαίτερα αναφορικά με τον Δήμο Γεροσκήπου, όπου παρουσιάστηκαν θετικές απόψεις για τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (Μ. Παυλίδη και Γ. Μαλλουρίδη).

Επίσης είχαν εκφραστεί έντονες απόψεις αναφορικά με τον νυν Δήμαρχο Πάφου, του οποίου η υποψηφιότητα δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή για τη Συμμαχία Πολιτών, ένεκα πρωτίστως του χάσματος που προκύπτει ανάμεσα στις θέσεις, τη γενική φιλοσοφία και το όραμα του Κινήματος για την τοπική αυτοδιοίκηση και της γενικότερης πολιτικής σπουδής που ακολουθεί ο κ. Φαίδωνος, όπως αναφέρθηκε.

Στην Έγκωμη ο Φ. Λ. Ζαχαριάδης
Την απόφαση να διεκδικήσει τη δημαρχία της Έγκωμης ανακοίνωσε χθες ο Φοίβος Λ. Ζαχαριάδης, τιθέμενος απέναντι από τον νυν Δήμαρχο και υποστηριζόμενο εκ νέου από τον ΔΗΣΥ, Ζαχαρία Κυριάκου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρει ότι «ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά για την Έγκωμη, όπως την ονειρευόμαστε», για να προσθέσει πως τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια έκανε το καλύτερο δυνατό ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος, κατά τα οποία εργάστηκε σκληρά για να λύσει προβλήματα, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Ζαχαριάδης έχει ήδη την υποστήριξη του ΔΗΚΟ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», τρίτο υποψήφιο για τη δημαρχία Έγκωμης πρόκειται να υποστηρίξει το ΑΚΕΛ.

Επαναδιεκδικεί ο Άντρος Καραγιάννης
Τη δημαρχία Δερύνειας επαναδιεκδικεί ο νυν Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης και σε γραπτή ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι με την εκλογή του θα διαθέτει, όπως πάντα, όλο τον χρόνο και όλες τις δυνάμεις του για το καλό και την ευημερία όλων των δημοτών.

Αναφέρει ότι «με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη αγάπη για τη Δερύνεια μας» γνωστοποιεί την απόφασή του να επαναδιεκδικήσει εκλογή και προσθέτει ότι «μοναδική και σταθερή επιδίωξή μου παραμένει η δημιουργία προϋποθέσεων για μια ποιοτική ζωή σε ένα σύγχρονο Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο».

Ο Γ. Μαλλουρίδης στη Γεροσκήπου
Την υποψηφιότητά του εξήγγειλε χθες επίσημα ο Γιαννάκης Μαλλουρίδης, πρώην Έπαρχος Πάφου, για τη δημαρχία της Γεροσκήπου, στέλνοντας το μήνυμα «όλοι μαζί μπροστά στη Γεροσκήπου».

«Με εκτίμηση και σεβασμό στο έργο που έχουν επιτελέσει το νυν και τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, εξαγγέλλω την υποψηφιότητά μου, γιατί έχω την πεποίθηση ότι η εναλλαγή στη διοίκηση του Δήμου αποτελεί κορυφαίο στοιχείο της Δημοκρατίας, που συμβάλλει στον εμπλουτισμό της τοπικής Αρχής με νέες και παραγωγικές ιδέες», ανέφερε ο κ. Μαλλουρίδης.

Υποψήφιος στο Τσέρι ο Στ. Μιχαήλ
Εξάλλου, την απόφασή του για διεκδίκηση της δημαρχίας Τσερίου, ανακοίνωσε χθες ο Σταύρος Μιχαήλ.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Μιχαήλ εκφράζει την πεποίθηση πως η ανεξάρτητη υποψηφιότητά του θα τύχει ευρείας στήριξης από οργανωμένους τοπικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.

Ντιμπέιτ Χρίστου-Νικολαΐδη
Εν τω μεταξύ, το πρώτο ντιμπέιτ για τη δημαρχία Λεμεσού θα έχουν στις 9 Νοεμβρίου ο Ανδρέας Χρίστου και ο Νίκος Νικολαΐδης.

Πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς ντιμπέιτ που θα έχουν οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Επιστημόνων Λεμεσού.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Νικολαΐδης διοργανώνει εκδήλωση δημόσιου διαλόγου για τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της οποίας θα κάνουν εισηγήσεις άνθρωποι του πολιτισμού΄, οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Νικολαΐδη.

Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν οι Ιόλη Μουστερή, Νίκος Βήχας, Χριστίνα Παπακυριάκου, Γιώργος Κυριάκου, Ελένη O’ Keefe. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις από ανθρώπους και φορείς του πολιτισμού της πόλης.

Πιθανή επαναδιεκδίκηση από Γαλανό
Την ίδια ώρα, έτοιμος να αναθεωρήσει την απόφασή του για μη επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας Αμμοχώστου εμφανίζεται ο Αλέξης Γαλανός. Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης δήλωσε χθες ότι θα ξεκαθαρίσει τη στάση του την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα