Καταχειροκροτήθηκε στη Γενεύη ο Κύπριος καραγκιοζοπαίκτης

Το Λαϊκό Παραδοσιακό θέατρο σκιών της Πάφου του Καραγκιοζοπαίχτη Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου σαγήνεψε μικρούς και μεγάλους στην ελληνική κοινότητα της Γενεύης στην Ελβετία.

Παρά την ηλιόλουστη μέρα η οποία προσφερόταν για οικογενειακή έξοδο σε πάρκα και κήπους, η αίθουσα της Καθολικής Εκκλησίας ήταν κατάμεστη από κόσμο, μικρούς και μεγάλους για να παρακολουθήσουν τον καμπουρομακρυχέρη Καραγκιόζη και την τρελλοπαρέα του σε νέες περιπέτειες.

Ο Καραγκιοζοπαίχτης Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος και ο αυλητής -αυλοποιός

Χαράλαμπος Χαραλάμπους βρέθηκαν στην ελληνική κοινότητα της Γενεύης ανάμεσα σε παιδιά, νέους , γέρους, οικογένειες, ζευγάρια, τα οποία κατέφθαναν από την γειτονική Γαλλία, τη Λωζάνη και άλλα μέρη για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και να γιορτάσουν τα 55χρονα της ελληνικής κοινότητας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος ανέφερε πως είναι η τρίτη φορά που ως Κύπριος καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών προσκαλείται στην Γενεύη, που είχε την χαρά να παρουσιάσει στα μέλη της και στους φίλους της το Λαϊκό Παραδοσιακό Ελληνικό θέατρο σκιών , το οποίο τα τελευταία χρόνια ξαναβρίσκει την αίγλη του.

Η σκηνή του θεάτρου σκιών κατασκευάστηκε και συναρμολογήθηκε επί τόπου από τον Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιο με την βοήθεια των εκεί ομογενών.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με εργαστήρι κατασκευής φιγούρας από τα παιδιά με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά το είδος αυτής της λαϊκής τέχνης.

Το πρώτο μέρος περιλάμβανε την παράσταση στα Ελληνικά ‘Ο Γάμος του Καραγκιόζη’ και στο δεύτερο μέρος στα Γαλλικά το έργο ‘Ο Καραγκιόζης και ο Μινώταυρος.’ Η μετάφραση και η διασκευή έγινε από τον Πάφιο.

Και τα δύο έργα εξέπληξαν τους παρευρισκομένους από την αρτιότητα , την εκτέλεση αλλά και την δυναμική του θεατρικού αυτού είδους μέσω της οποίας ο Καραγκιόζης και οι άλλοι ήρωες επικοινωνούν με το κοινό.

Η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Γενεύης Όλγα Tuscher Καραγιώργη, ευχαρίστησε τους δύο καλλιτέχνες που δέχτηκαν την πρόσκλησή της να παρευρεθούν στην εκδήλωση για να γιορτάσουν και να μοιραστούν μαζί το πάθος και την αγάπη τους για τον Καραγκιόζη που συνοψίζεται στους στίχους του τραγουδοποιού Σαβόπουλλου «.…..κείνο που με τρώει …κείνο που με σώζει , είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη.»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα