«Κάναμε γενναιόδωρες κινήσεις - Δεν έγιναν αλλού στον κόσμο»

Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η επιστροφή του κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, αλλά το κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε παραπέρα, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όσα μεσολάβησαν έπληξαν, υποστήριξε, την αναγκαία εμπιστοσύνη και την πίστη στη διαδικασία, πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης σε δηλώσεις το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Το μήνυμα που δίνουμε, ανέφερε, είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για να επιλύσουμε τις εκκρεμότητες

που υπάρχουν και να προχωρήσουμε παρακάτω και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς ο χρόνος περνά.

Ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς χαρακτήρισε προσχηματική την αποχώρηση του κ. Ακιντζί από τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε, είχαν φτάσει σ’ ένα κρίσιμο σημείο, στην «ώρα της αλήθειας», καθώς υπήρχαν σημαντικές διαφορές, οι οποίες έπρεπε να γεφυρωθούν.

Δυστυχώς, δήλωσε, στην πράξη, είδαμε -κυρίως από πλευράς Τουρκίας- ότι δεν υπήρχε η διάθεση να προχωρήσουν παρακάτω. Αντίθετα, βρεθήκαμε μπροστά σε προϋποθέσεις και εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε.

Ως τέτοια, ανέφερε, ενδεικτικά την τουρκική θέση ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, την απαίτηση για διατήρηση μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και την αξίωση για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες.

Η ε/κ πλευρά προέβη σε γενναιόδωρες κινήσεις, κατά την έκφρασή του, που δεν έγιναν πουθενά αλλού στον κόσμο, με στόχο να κάνουμε την τ/κ κοινότητα να νιώσει ότι είναι ίσος και ισότιμος εταίρος, αλλά αυτό έχει και τα όριά του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε, παρατηρήθηκε υπαναχώρηση από τ/κ πλευράς, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τη λειτουργικότητα και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του κράτους.

Άλλο, διευκρίνισε ο κ. Μαυρογιάννης, είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ σε σημαντικά ζητήματα και άλλο η χωριστική λογική, και αναφέρθηκε στη διαρκώς μεγεθυνόμενη τουρκική προσπάθεια ερμηνείας της πολιτικής ισότητας, στην οποία, όπως είπε, χάνονταν σημαντικά στοιχεία της λειτουργικότητας και του ενοποιημένου κράτους.

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για υιοθέτηση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, ο κ. Μαυρογιάννης το χαρακτήρισε ως ανεδαφικό.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στους κόλπους της Ευρώπης ακούστηκαν φωνές υποστήριξης του αιτήματος, όχι, όμως, σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, τις οποίες απέδωσε σε έλλειψη αντίληψης του διακυβεύματος.

Μας πανικοβάλλει, δήλωσε, το ενδεχόμενο να βρεθεί η Κύπρος εκτός της εσωτερικής κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και δεν προτίθεται να χάσει το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε πετύχει, μέσα από τεράστιους αγώνες και θυσίες, που είναι η απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Αυτή την ώρα, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, γίνεται μία επισταμένη προσπάθεια για επάνοδο στη διαπραγμάτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία από εκεί που έμεινε όταν αποχώρησε από το τραπέζι ο Τ/κ ηγέτης.

Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κι εγώ αμφισβητούμε, είπε, την καλή διάθεση και βούληση του κ. Ακιντζί, αλλά αυτό που πιστεύουμε είναι ότι τα περιθώρια του είναι εντελώς περιορισμένα, έως ανύπαρκτα, λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και λόγω της εσωτερικής κατάστασης στην τ/κ κοινότητα.

Εκείνο που έχει σημασία, τόνισε, είναι η τ/κ πλευρά να αποφασίσει να επανέλθει στη διαπραγμάτευση, αλλά μέσα από μία «συμφωνία γενναίων», κατά την έκφρασή του, καθώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο κ. Ακιντζί θα ρεζιλέψει ή θα επιβάλει τους όρους του είτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε στη Βουλή.

Με ελάχιστη καλή διάθεση από πλευράς του Μουσταφά Ακιντζί μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση σύντομα, τέλος του Μάρτη ή αρχές του Απρίλη -ιδανικά- πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αν όχι, αμέσως μετά.

Τέλος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα