Καλβίνο: Πειθαρχία και κίνητρα ανάπτυξης στη νέα οικονομική διακυβέρνηση ΕΕ

Συμφωνία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κύρια σημεία και μηχανισμούς της μεταρρύθμισης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο μετά την σύνοδο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε δήλωσή της ως προεδρεύουσα της συνάντησης, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Καλβίνο ανέφερε πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν για την ανάγκη για «δημοσιονομική

πειθαρχία, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, αλλά και για διασφάλιση της αντικυκλικότητας και των σωστών κινήτρων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και ανταποκρίνονται στις κοινές ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες».

«Υπάρχει ισχυρή δέσμευση όλων των κρατών μελών να συμβάλουν, να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε μια ισορροπημένη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους» πρόσθεσε.

Ο στόχος των 27 είναι η αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης για την εποχή μετά τις διαδοχικές κρίσεις που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με στόχευση να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες προτού εκπνεύσει η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα τέλη του 2023.

Η ρήτρα διαφυγής που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020 ώστε να δοθεί περιθώριο στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, επιτρέπει προσωρινές αποκλίσεις από απαιτήσεις όπως τα ανώτατα όρια που ορίζει η Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ για το δημόσιο έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και για το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ).

Η μεταρρύθμιση που προτείνεται και έχει κατατεθεί από την Κομισιόν και προωθείται από την Ισπανική Προεδρία αποτελείται από τρεις προτάσεις που στην ουσία δεν αλλάζουν αυτά τα όρια, αλλά προβλέπουν περισσότερη «εθνική ιδιοκτησία» των μέτρων που θα λαμβάνει η κάθε χώρα και μεγαλύτερα περιθώρια για εξατομικευμένες πολιτικές:

- κανονισμό για τον αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία,

- κανονισμό για την επιτάχυνση και την αποσαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και

- οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα