Καλπάζει η κατάθλιψη ανά το παγκόσμιο

Οι περιπτώσεις κατάθλιψης ανά το παγκόσμιο παρουσιάζουν αύξηση 20% καθιστώντας την πάθηση αυτή που συνδέεται με την αυτοκτονία, την κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΠΟΥ την Πέμπτη.

Μέχρι το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που ζουν με την κατάθλιψη, σύμφωνα με το αναθεωρημένο ορισμό, είχε φτάσει 322 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση 18,4 τοις εκατό σε σχέση με το 2005.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως τα στοιχεία αυτά κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για όλες τις χώρες για να επανεξετάσουν τις προσεγγίσεις τους για την ψυχική υγεία και να αντιμετωπίσουν με επείγοντα

μέτρα την πάθηση.

Η πτώση της παραγωγικότητας, και άλλες ιατρικές παθήσεις συχνά συνδέονται με την κατάθλιψη, δημιουργούν επιπρόσθετο κόστος για τις οικονομίες των χωρών.

Ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, περίπου το ήμισυ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη δεν έχουν διαγνωστεί κανονικά ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80 έως 90 τοις εκατό σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η πρόσβαση σε θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του φόβου του στίγματος.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι κάθε δολάριο που επενδύεται στη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία οδηγεί σε μια επιστροφή των $ 4 σε καλύτερη υγεία και παραγωγικότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα