Σημάδια αντίστασης στις επιπτώσεις του Brexit

Απροσμέτρητο παραμένει το βάθος και βάρος των όποιων επιπτώσεων από το Brexit.

Όπως όλα δείχνουν οι όποιες επιπτώσεις θα διαφανούν και θα είναι κατά τρόπο αξιόπιστο μετρήσιμες, όταν ολοκληρωθεί η συνομολόγηση της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. δηλαδή όχι νωρίτερα από το 2018.

Ήδη τα κράτη - μέλη διαμορφώνουν συμμαχίες και κοινές θέσεις για το έκτακτο συμβούλιο της 29ης Απριλίου, καθώς σήμερα Κύπρος και Μάλτα ενδεχομένως να πάνε και με κοινή γραμμή σε αυτό το ζήτημα.

Πλέον ευάλωτος

είναι ο τομέας του Τουρισμού αν και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε το κοκαλάκι της νυχτερίδας ή όπως το αποτυπώνει καλύτερα ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ, μέχρι σήμερα καταγράφονται σοβαρά σημεία αντίστασης στην εξέλιξη του Brexit.

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ο Μαρίνος Μενελάου, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν καταγράφηκε μείωση, αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση 22% το πρώτο δίμηνο από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βεβαίως, όπως εξηγεί ο κ. Μενελάου, οι οργανωτές το 2016, απορρόφησαν το κόστος της ισοτιμίας και την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ, ενώ και το 2017 έχουν προβεί σε κινήσεις στάθμισης (περιορισμού) του συναλλαγματικού κινδύνου.

Από το 2018 κι εντεύθεν ίσως διαφανούν τα όποια προβλήματα. Βεβαίως, Χρύσανθε επαναλαμβάνουμε ότι είναι αχαρτογράφητα τα νερά και αυτό διαφαίνεται και από τις επαφές του ΚΟΤ με σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της βρετανικής αγοράς.

Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ είναι που θα καθορίζει το παιχνίδι των επιπτώσεων. Ο διευθυντής του ΚΟΤ εκτιμά ότι «η πτωτική ισοτιμία της λίρας ενδεχομένως να συνεχίσει να επηρεάζει αν και ο τελικός αντίκτυπος είναι εν πολλοίς απρόβλεπτος».

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμες οι όποιες επιπτώσεις. Ο μόνος αν θέλεις προβληματισμός που υπάρχει είναι η απώλεια ενός συμμάχου στην Ε.Ε. όσον αφορά στα φορολογικά ζητήματα και δη στον εταιρικό φόρο.

Όσον αφορά στο μέτωπο των τραπεζών, τα πράγματα είναι μάλλον πιο καθησυχαστικά. Η Κεντρική Τράπεζα, όπως το αποτύπωσε άλλωστε και σε έκθεση της τον Ιανουάριο, δεν διαβλέπει ιδιαίτερους κινδύνους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν παραχωρήσει σε Βρετανούς δάνεια της τάξης των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, οπόταν είναι αντιληπτό πως εάν η στερλίνα υποτιμηθεί, θα υποτιμηθεί και η εισοδηματική τους δύναμη, κάτι που δεν αποκλείει να ριχθούν κάποια από τα δάνεια αυτά στη δεξαμενή των «κόκκινων» δανείων.

Ο Σύνδεσμος Εκτιμητών δεν διαβλέπει κανέναν κίνδυνο, καθώς η μεγάλη φυγή ή απόσυρση Βρετανών αγοραστών σημειώθηκε το 2008 και το 2009, όταν είχε ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών, Κυριάκος Ταλαττίνης, ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι «δεν υπάρχει πλέον εξάρτηση της κυπριακής κτηματαγοράς από τη βρετανική αγορά. Πλέον, οι Ρώσσοι, οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι, πλειοψηφούν στους ξένους αγοραστές».

Επίσης, ένα από τα ζητήματα που καίνε αφορά τους Κύπριους φοιτητές στην Αγγλία, για τους οποίους ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία, τουλάχιστον για όσους ήδη φοιτούν, αλλά και για όσους θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2017. Αυτό διαβεβαιώνει ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Χρύσανθος Σαββιδης στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, καθώς και η βρετανική κυβέρνηση με σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα