Και η Δανία στο "χορό": Ζητά αναβολή επίσκεψης Γιλντιρίμ

Ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη με το θέμα επίσκεψης αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για σκοπούς προεκλογικής καμπάνιας. Μετά τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, σειρά παίρνει η Δανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα όπως αναβληθεί προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η εισήγηση αυτή προκύπτει μετά από τη διπλωματική διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

«Με

τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

Στο μεταξύ, η ολλανδοτουρκική ένταση δεν λέει να κοπασει με τους αξιωματούχους των δύο χωρών να ανταλλάζουν "πυρά" είτε μέσω ομιλιών, είτε μέσω ανακοινώσεων.

Ο Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη είπε: «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία».

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Πριν από λίγο, σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών διεμύνησε πως οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία. «Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το οποίο «Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση.. Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις». Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ολλανδια να ζητήσει συγγνώμη. Αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως αναλυτές στην Τουρκία, τονίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευνοεί όλους. Και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προεκλογικά πιέζονται από ακροδεξιά κόμματα, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού θεωρούν ότι κάθε εκδήλωση προπαγάνδας για το δημοψήφισμα που απαγορεύεται στην Ευρώπη συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές στην Τουρκία υπέρ του ΝΑΙ. Αυτό, σύμφωνα με ανάλυση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται να ενισχύει τη ρητορική της βαλλόμενης από παντού Τουρκίας, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα