Καυκαλιάς: Δύσκολη η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΚΔ

Η αδυναμία άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεσματικού ελέγχου στο υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή τμήμα του εδάφους της, δυσχεραίνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παρά τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο Βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς, σε παρέμβαση στις εργασίες της 14ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), στη Βιέννη, με θέμα «Διακρατική Ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ:

Αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Καυκαλιάς, ασκώντας κριτική στη λήψη μέτρων ασφάλειας σε βαθμό που μετατρέπουν τις ευρωπαϊκές πόλεις σε οχυρά, υπογράμμισε τη σημασία της επιχειρησιακής συνεργασίας, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αρμοδίων αρχών των μελών του ΟΑΣΕ.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αυξημένης συνεργασίας μεταξύ αντίστοιχων μονάδων ανταλλαγής πληροφοριών για χρηματοοικονομικά ζητήματα, που να στοχεύει στο πάγωμα ή την κατάσχεση ύποπτων κεφαλαίων και στον τερματισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω νόμιμων και παράνομων καναλιών.

Ο Κύπριος βουλευτής ανέδειξε ακόμα την ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας των μηνυμάτων που διοχετεύονται μέσω διαδικτύου, σε συνεργασία με κύριους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για παρεμπόδιση της πρόσβασης στην τρομοκρατική προπαγάνδα, χωρίς ωστόσο να πλήττονται τα δικαιώματα των νομοταγών πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ελευθερία της έκφρασης.

Τόνισε, εξάλλου, τη σημασία συστράτευσης των μετριοπαθών Μουσουλμάνων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επί του προκειμένου, τόνισε τη σημασία περαιτέρω προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ανεκτικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της παιδείας και πολιτότητας, τόσο σε επίπεδο των κρατών, όσο και παγκόσμια.

Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου σχέσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, το οποίο να εδράζεται στις αρχές της μη-παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής τους ακεραιότητας.

Αναφερόμενος στην καταδίκη από δημοκρατικά κράτη των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είπε ότι δεν μπορεί να αγνοούνται τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των επιθέσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κατά καιρούς προωθούμενες πολιτικές σε σχέση με την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές και η συνεχιζόμενη απειλή από το «Ισλαμικό Κράτος» και τους «ξένους μαχητές» έχουν οδηγήσει αριθμό κρατών στο να αναπροσαρμόσουν τις νομοθεσίες και τις πολιτικές τους, υιοθετώντας αυστηρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Υπογράμμισε δε ότι αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα η συνεχής εξισορρόπηση των ανησυχιών στον τομέα της ασφάλειας με τις επιταγές των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι μετανάστες και οι θρησκευτικές μειονότητες δεν πρέπει να στοχοποιούνται με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπέδειξε ο κ. Καυκαλιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα