Καδής: Ναι στο διάλογο, όχι υπό την απειλή απεργιών

«Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με την ΠΟΕΔ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την απειλή για απεργιακές κινητοποιήσεις».

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΠΟΕΔ, στέλνει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στο Sigmalive.

Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές τις θέσεις και τις απαιτήσεις της ΠΟΕΔ. Δεν θεωρεί δεοντολογικά ορθή, όπως αναφέρει, την προσέγγιση, να μπαίνουν απαιτήσεις δεκαετιών για προβλήματα και να απαιτεί η ΠΟΕΔ να λυθούν όλα σε τόσο μικρό

χρονικό διάστημα, με τον τρόπο που η ΠΟΕΔ θέλει.

Ο κ. Καδής τόνισε ότι ποτέ το υπουργείου του δεν έχει αρνηθεί το διάλογο. Ο διάλογος όμως θα πρέπει να διεξάγεται σε σωστό πλαίσιο, ανέφερε.

Το υπουργείο βλέπει και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν έχει καμιά διάθεση να κρύψει τα προβλήματα, απλά υιοθετεί ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση όσο αφορά στην επίλυση τους.

Όσο αφορά στην ουσία των απαιτήσεων, ο κ. Καδής, ανέφερε ότι για κάθε μέτρο που ζητά η ΠΟΕΔ, χρειάζονται προσλήψεις και αύξηση του προϋπολογισμού, σε μια περίοδο που προτεραιότητα του υπουργείου είναι η σωστή και ορθολογική οικονομική διαχείριση και αντιμετώπιση των προβληματών.

Για το Υπουργείο προέχει η αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική. Αν αυτό επιτευχθεί, συνέχισε ο Υπουργός, τότε οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν για τα προβλήματα στην Παιδεία, θα ξέρουμε ότι θα έχουν και τη σωστή εφαρμογή από τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς.

Υπάρχουν παραδείγματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στα οποία με απλές τοποθετήσεις ικανών διευθυντικών στελεχών και δασκάλων, προβλήματα παραβατικότητας και αλφαβητισμού, βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Τα παραδείγματα αυτά είναι καταγεγραμμένα και υπάρχουν στοιχεία, τόνισε ο κ. Καδής.

«Προτεραιότητα για μας είναι, οι υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί-δασκάλοι, να λειτουργούν και να αξιολογούνται ορθά και αποτελεσματικά και μετά να δούμε επιπρόσθετα μέτρα για διορισμούς, προσλήψεις και αύξηση προϋπολογισμού».

Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας, διαβεβαίωσε ότι δεν είναι ενάντια στη σταδιακή και τεκμηριωμένη λήψη μέτρων μέσω του διαλόγου.

Δυναμικά Μέτρα από Σεπτέμβρη, η ΠΟΕΔ

Δυναμικά μέτρα μη αποκλειομένων απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε από τον Σεπτέμβρη η ΠΟΕΔ. Λόγο για ισχυρή εντολή κάνει ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Φίλιος Φυλακτού.

Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο, χαρακτήρισε καίρια και ουσιαστικά τα ζητήματα, που τίθενται, για τα οποία, όπως είπε, αγωνιά ο εκπαιδευτικός κόσμος και απασχολούν την καθημερινότητα των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και των γονείς.

"Πόσο διάλογο πρέπει να κάνουμε", διερωτήθηκε ο κ. Φυλακτού, "για να πεισθεί το Υπουργείο για δυο τρία βασικά πράγματα, τα οποία συνιστούν σοβαρότατες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, ιδιαίτερα στη δημοτική εκπαίδευση".

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ εξέφρασε απογοήτευση για την προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας να αποπροσανατολίσει, όπως υποστηρίζει, την κοινή γνώμη.

Ο κ. Φυλακτού χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για άμεση στήριξη των παιδιών, που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο αναλφαβητισμού στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Πρόκειται για χίλια παιδιά το χρόνο, εξήγησε.

Χαρακτήρισε στρέβλωση και οξύμωρο το γεγονός στη δημοτική εκπαίδευση να διεξάγεται τεστ αλφαβητισμού για στήριξη των αδύναμων παιδιών και τα προγράμματα αυτά να εφαρμόζονται μετά από 6-7 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα