Καδής: Να είμαστε υπερήφανοι για την Παιδεία της Κύπρου

Την άποψη ότι η Κύπρος θα έπρεπε να νιώθει υπερήφανη για τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και αφορούν στην Παιδεία, εξέφρασε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Καδής, αναφερόμενος στο ότι μόλις ένας στους δύο επιλέγουν να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους μετά το λύκειο, είπε ότι τα συγκεκριμένα νούμερα που παρουσιάστηκαν είναι από τα υψηλά στην Ευρώπη, όσον αφορά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επισήμανε, δε, ότι τα στοιχεία

του Υπουργείου δείχνουν περίπου ότι από 45% περίπου που ήταν το ποσοστό το 2010, έχει αυξηθεί σε 55% για το 2015, λέγοντας ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 είναι ο κοινοτικός μέσος όρος να φτάνει στο 40%, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αυτό το έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως είπε ο στόχος δεν είναι το 100%, αλλά να προσφέρονται στους νέους δυνατότητες, είτε ένταξης στην αγορά εργασίας, είτε πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σε σπουδές που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι χρήσιμοι και να αξιοποιούν τα προσόντα τους.

Σημαντικό είναι, δε, το γεγονός του σχεδόν τριπλασιασμού των φοιτητών στην Κύπρο από το εξωτερικό. Εδώ, είπε ο Υπουργός, φαίνεται ότι υλοποιείται και φέρνει αποτελέσματα η στρατηγική της Κυβέρνησης ώστε να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

Πέραν τούτου, σύμφωνα με τον κ. Καδή, στην Κύπρο σημειώνεται αναβάθμιση των υποδομών, τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ σημαντική είναι η προσφορά ενός μεγαλύτερου αριθμού ποιοτικότερων προγραμμάτων σπουδών, ενώ έκανε αναφορά στην συμφωνίες που έχουν συναφθεί με άλλες χώρες όπως η Ρωσία που ανοίγουν οι πόρτες για προσέλευση φοιτητών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, το 45% του πληθυσμού που ξεπέρασε το 20ό έτος ηλικίας, είχε ως ανώτατο μορφωτικό επίπεδο το Λύκειο. Την ίδια ώρα σταθερά ανοδική τάση καταγράφει ο αριθμός των φοιτητών στην Κύπρο, φτάνοντας το 2016 τις 32.817 σπουδαστές, ενώ από αυτούς οι 19.161 είναι Κυπριακής υπηκοότητας και οι 13.656 αλλοδαποί.

Keywords
Τυχαία Θέματα