Σιζόπουλος: Πολιτικές ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο

Πολιτικές ευθύνες εντοπίζει εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε σχέση με το οικονομικό σκάνδαλο και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και περίπλοκο ζήτημα, καθώς σε αυτό εμπλέκονται πολιτικές, ενδεχομένως πειθαρχικές ή ακόμα και ποινικές ευθύνες.

Όπως είπε, αρχικά υπήρχε

μια πρόθεση από την Κυβέρνηση ότι μέσα σε 1-2 χρόνια η συγκεκριμένη έρευνα θα ολοκληρωνόταν και θα έπεφτε άπλετο φως σε αυτό το τρομακτικό για τα κυπριακά δεδομένα σκάνδαλο, το οποίο οδήγησε στην οικονομική τραγωδία της Κύπρου.

«Μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει σχεδόν πέντε χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει οτιδήποτε. Μπορεί να υπάρχει περιπλοκή στο θέμα των ποινικών ευθυνών, αλλά πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν; Ποιος τις αναλαμβάνει;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς ποιο όργανο είναι αυτό που αποδίδει τις πολιτικές ευθύνες, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι αυτές δεν αποδίδονται από κανέναν, αλλά είναι «καταγεγραμμένες».

«Ήταν ή όχι πολιτική ευθύνη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι χωρίς να εκτιμήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δέχτηκε το κούρεμα του ελληνικού χρέους που κόστισε στην κυπριακή οικονομία 4,5 δισ.; Υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι επιτρέπονταν ανεξέλεγκτα στην Λαϊκή Τράπεζα να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ξαφνικά να βρεθούμε με 4,5 εκ. ELA; Υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες για το κούρεμα καταθέσεων;», διερωτήθηκε ρητορικώς.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν προσέφυγε στο μνημόνιο όταν το ποσό του δανείου ήταν μικρότερο, αλλά έκανε «διαφορετικές επιλογές», δικαιολογημένες ή όχι.

«Πάντα υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές που δεν είχαν ακολουθηθεί, όπως στις 16 Μαρτίου όταν ο ΠτΔ επέστρεψε από το πρώτο Eurogroup και μας μετέφερε την απόφαση για το κούρεμα, η δική μας πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν αντί να γίνει κούρεμα, δεδομένου ότι υπήρχε προστασία των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ να ζητήσουμε από τους καταθέτες να παραχωρήσουν αυτό το ποσό ως δανεισμό προς το κράτος, έναντι δεκαετών κρατικών ομολόγων. Αυτό δεν έγινε δεκτό. Ο ΠτΔ είπε ότι δεν έχουμε τα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση. Θεωρώ όμως ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων, χωρίς να περιμένουμε επί μήνες», επισήμανε.

Εξέφρασε, δε, τη γνώμη ότι η απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων ήταν απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης και ότι τα μέλη του είχαν εισηγηθεί σε αυτήν αν βρεθεί άλλη εναλλακτική λύση για να εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο ποσό των 5,8 δισ. να κατατεθεί.

«Το γεγονός αυτό από μόνο του λέει πολλά», σημείωσε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό και σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αναστολή οποιασδήποτε αναβάθμισης της τελωνιακής ένωσης ανάμεσα στις δυο πλευρές, καθώς επίσης και το «μπλοκ» που πρέπει να τεθεί σε όλα τα εμπορικά θέματα που υπάρχουν.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πρόσθετη πίεση και θα μπορούμε να θέσουμε ως προϋπόθεση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να αποσύρει τις ενστάσεις αν η Τουρκία ή η ΕΕ αποσύρουν το απαράδεκτο έγγραφο της Τουρκίας του Ιουνίου του 2014 που μιλάει περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου 2005.

Keywords
Τυχαία Θέματα