Καμπάνα από την ΕΕ περιμένει την Κύπρο

Καμπάνα περιμένει την Κύπρο, καθώς κωλυσιεργεί στην εναρμόνιση νομοσχεδίων σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Υπουργείο Εμπορίου, καθυστέρησε να προωθήσει σχετικό προσχέδιο νομοσχεδίου στη Νομική Υπηρεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τώρα η Κύπρος να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου εκατοντάδων

χιλιάδων ευρώ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έστειλε το προσχέδιο καθυστερημένα, με πολλά κενά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Νομική Υπηρεσία να απαντήσει λανθασμένα στην Κομισιόν, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Η Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι από το προσχέδιο απουσίαζαν πολλές διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας ενώ ο πίνακας αντιστοιχίας της οδηγίας δεν ήταν συμπληρωμένος και ήταν στην αγγλική γλώσσα.

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι τελικά για να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία θα πρέπει να ετοιμαστούν άλλα δύο νομοσχέδια.

Η προθεσμία για την εναρμόνιση ήταν η 20ή Ιουλίου του 2015, και μετά από παράταση που έδωσε η ΕΕ, τελική προθεσμία ήταν η 17η Αυγούστου.

Η ΕΕ δεν έχει παρά να προσφύγει στο δικαστήριο ενώ η καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρείται δεδομένη γιατί οι καθυστερήσεις στις εσωτερικές διαδικασίες στην Κύπρο, δεν δικαιολογούν την παράβαση της εναρμονιστικής προθεσμίας.

Μετά τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ τρία νομοσχέδια, για τα οποία τα δύο πρώτα είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εμπορίου και για το τρίτο το Υπουργείο Οικονομικών.

Για να μετριαστούν πλέον οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση αυτή, θα πρέπει άμεσα να συντονιστούν Υπουργείο Εμπορίου, Υπουργείο Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία και Βουλή, έτσι ώστε το συντομότερο να κλείσει όπως πρέπει το κενό αυτό που προέκυψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα