Eπιστήμονες ανέλυσαν το φαινόμενο του Deja Vu

Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι κάτι που συμβαίνει, το έχουμε ξαναζήσει. Είναι αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν déjà vu. Τώρα επιστήμονες ανακοίνωσαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Μνήμη, που έγινε στη Βουδαπέστη, ότι βρήκαν γιατί συμβαίνει αυτό.

Το déjà vu είναι γαλλική λέξη και σημαίνει “έχω, ήδη, δει” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ότι μια εμπειρία είναι πιο οικεία από ό,τι θα έπρεπε. Είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό μεταξύ των νέων - υπολογίζεται

ότι συμβαίνει στο 30-100% των ανθρώπων, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 25 χρόνων.

Κάποιοι το συσχετίζουν με την ύπαρξη παράλληλου σύμπαντος, άλλοι με την εμπειρία προηγούμενων ζωών. Αυτή τη φορά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο St Andrews λένε ότι βρήκαν τη λύση στο μυστήριο αυτό. Όπως εξήγησαν, αναλύοντας τα ευρήματα μελέτης τους στο Συνέδριο Μνήμης στην Ουγγαρία, πρόκειται, απλά, για τον έλεγχο που κάνει ο εγκέφαλος στις αναμνήσεις, για να δει εάν είναι σωστές. Είπαν, μάλιστα, ότι, εάν κάποιος δεν έχει αυτή την περίεργη αίσθηση του déjà vu, ίσως η μνήμη του αρχίζει να υπολειτουργεί.

Εικοσι-ένας εθελοντές υποβλήθηκαν, μέσω μαγνητικής τομογραφίας, σε εμπειρία ανάλογη του déjà vu στο εργαστήριο.Ο επικεφαλής της μελέτης Akira O'Connor πιστεύει ότι το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου ελέγχει τις αναμνήσεις και στέλνει κάποιου είδους σήματα, εάν υπάρχει κάποιο λάθος στη λειτουργία της μνήμης.

"Αυτό που κάνει την εν λόγω μελέτη συναρπαστική είναι ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν άνθρωποι σε πείραμα ανάλογο της déjà vu εμπειρίας. Κι αυτό μας οδήγησε σε κάποια ξεκάθαρα αποτελέσματα. Οι περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με "συγκρούσεις" της μνήμης, πιο πολύ από τις λάθος αναμνήσεις, είναι αυτές που προκαλούν το déjà vu. Ίσως να πρόκειται για την προσπάθεια του εγκεφάλου να προλάβει το λάθος στη μνήμη, περισσότερο από το να υποδεικνύει τη λάθος ανάμνηση" δήλωσε.

Ο Christopher Moulin από το Πανεπιστήμιο Pierre Mendès-France στη Grenoble δήλωσε στο New Scientist, ότι αυτά τα ευρήματα προμηνύουν προβλήματα για όσους δεν βιώνουν την παράξενη αυτή αίσθηση. Όμως η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι όσοι δεν έχουν déjà vu μπορεί, απλά, να έχουν πολύ καλύτερη μνήμη.

Πηγή: healthmag

Keywords
Τυχαία Θέματα