ΗΒ: Eσωκομματικές διεργασίες στο στρατόπεδο των Συντηρητικών

Υπό ένταση συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα, οι εσωκομματικές διεργασίες για το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών και των Εργατικών στη Βρετανία.

Στους Συντηρητικούς η επικρατέστερη νέα ηγέτιδα και νέα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εγκαινιάσει την επίσημη εκστρατεία της ενόψει της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του κόμματος. Η νυν Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται μεταξύ άλλων να δεσμευθεί ότι οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται στα

Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων όπου απασχολούνται και ότι οι μέτοχοι θα έχουν δεσμευτική ψήφο επί θεμάτων εταιρικών αμοιβών.

Τις εξελίξεις ωστόσο επισκιάζει η εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο όταν η αντίπαλος της κας Μέι Υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λέντσομ φάνηκε να υποστηρίζει σε συνέντευξή της στους Times ότι η ίδια θα ήταν καλύτερη Πρωθυπουργός επειδή είναι μητέρα, εν αντιθέσει με την άτεκνη Τερέζα Μέι.

Η κα Λέντσομ διατείνεται ότι τα λόγια της παρερμηνεύθηκαν και παρουσιάστηκαν με τρόπο «αηδιαστικό» από την εφημερίδα, ενώ σε νεότερη συνέντευξή της αποκαλύπτει ότι απολογήθηκε στην ανθυποψήφιά της.

Πάντως οι δηλώσεις της, όπου όντως ακούγεται σαν να αντιπαραβάλλει τη δική της μητρότητα ως πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της αντιπάλου της, έχουν προκαλέσει ακόμα και φωνές για παραίτησή της από την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον από άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Η βουλευτής Σάρα Γουόλαστον σχολίασε μέσω Twitter ότι η Άντρεα Λέντσομ έχει δείξει επανειλημμένα πως «στερείται ικανότητας ορθής κρίσης». Την υποψήφια υπερασπίστηκε ο βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, λέγοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση δυσφήμησης της.

Δημοσίευμα των Times, εξάλλου, αναφέρει πως περίπου 20 βουλευτές των Συντηρητικών είναι έτοιμοι να παραιτηθούν και να συστήσουν ακόμα και δικό τους κόμμα σε περίπτωση που η κα Λέντσομ επικρατήσει της κας Μέι στις εσωκομματικές εκλογές.

Λίγο αργότερα η μέχρι πρότινος σκιώδης Υπουργός Επιχειρήσεων Άντζελα Ιγκλ θα ανακοινώσει μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων την επίσημη υποψηφιότητά της για ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η κα Ιγκλ δήλωσε ότι η υποψηφιότητά της είναι μια προσπάθεια να «γιατρέψει» το κόμμα, το οποίο έχει διαιρεθεί μετά από την πρόσφατη υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του κ. Κόρμπιν από το 80% της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Ο αριστερός ηγέτης των Εργατικών έχει επανειλημμένως απορρίψει την πιθανότητα παραίτησής του, υπενθυμίζοντας ότι εξελέγη ηγέτης του κόμματος μόλις πέρυσι από το 60% των μελών του κόμματος. Η κα Ιγκλ είπε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν «δεν είναι κακός άνθρωπος, αλλά δεν είναι ηγέτης», καθώς δεν καταφέρνει να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ο κ. Κόρμπιν αντιτείνει ότι ο αριθμός των μελών των Εργατικών εξακολουθεί να αυξάνεται, θεωρώντας ότι τα περισσότερα νέα μέλη εγγράφονται για να τον στηρίξουν.

Πάντως για την ώρα η συζήτηση επισκιάζεται από το κατά πόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν ως νυν ηγέτης του κόμματος μπορεί αυτόματα να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές ή αν θα πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη 51 βουλευτών και ευρωβουλευτών, όπως χρειάζεται να κάνει οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος. Με βάση την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, όταν ο κ. Κόρμπιν κέρδισε μόνο 40 ψήφους, η συγκέντρωση τόσων υπογραφών δε θα ήταν εξασφαλισμένη.

Το καταστατικό του κόμματος επ’ αυτού είναι ασαφές, με τις αντίπαλες πλευρές να επικαλούνται αντικρουόμενες νομικές γνωματεύσεις. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή ο κ. Κόρμπιν είπε ότι θα αμφισβητήσει νομικά ενδεχόμενη απόφαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος να μη συμπεριληφθεί αυτόματα μεταξύ των υποψηφίων. Η επιτροπή θα συνεδριάσει πιθανότατα την Τρίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα