Χρυσή τομή για ναυαγοσώστες - Αλλάζει το ωράριό τους

Από αύριο αυξάνονται οι ώρες εργασίας των ναυαγοσωστών κατά δύο ώρες, δηλαδή θα ξεκινούν την εργασία τους από τις 9 το πρωί και θα τελειώνουν στις 19:00, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις - και είναι θέμα που θα το ρυθμίσει η τοπική αυτοδιοίκηση - θα μπορούν να ξεκινούν την εργασία τους από τις 8 το πρωί και να τερματίζουν στις 20:00, όπως ανακοίνωσε, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ. Χάσικος προέδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης, στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της στελέχωσης των ναυαγοσωστικών μονάδων, με τη συμμετοχή

όλων των εμπλεκομένων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος είπε ότι τον τελευταίο καιρό τέθηκε θέμα, ενόψει και της θερινής περιόδου, «πόση επάρκεια έχουμε να καλύπτουμε τις παραλίες μας με το αναγκαίο προσωπικό ναυαγοσωστών».

«Τέθηκε, επίσης, θέμα για το ωράριο τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε εκείνες τις περιπτώσεις που χάνονται άνθρωποι. Ιδιαίτερα δε, αν μπορεί να συνεισφέρει (περισσότερο) η πολιτεία. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως γνωστό, διαθέτει ένα κονδύλι για τους ναυαγοσώστες. Ισόποσο κονδύλι διατίθεται και από πλευράς των τοπικών αρχών. Απ` εκεί και πέρα, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ναυαγοσώστες και Επαρχιακή Διοίκηση καθορίζουν ένα ωράριο”, είπε.

“Αντιλαμβάνεστε ότι το ωράριο τούτο καθορίζεται στα πλαίσια του αριθμού του προσωπικού. Φαίνεται ότι υπάρχουν ανάγκες”, ανέφερε και ανακοίνωσε ότι “αποφασίσαμε, σαν πρώτο μέτρο, από αύριο, να αυξηθούν οι ώρες επιτήρησης, οι ώρες εργασίας των ναυαγοσωστών κατά δύο ώρες, δηλαδή θα ξεκινούν την εργασία τους από τις 9 το πρωί και θα τελειώνουν στις 7 μ.μ.. Αυτό είναι το ένα μέτρο. Σε κάποιες περιπτώσεις - και είναι θέμα που θα το ρυθμίσει η τοπική αυτοδιοίκηση - θα μπορούν να ξεκινούν την εργασία τους από τις 8 το πρωί και να τερματίζουν στις 8 μ.μ.», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ωράριο των ναυαγοσωστών, ο κ. Χάσικος επανέλαβε ότι θα ξεκινά από τις 09.00 μέχρι τις 19:00, αλλά σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη θα ξεκινά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 και αυτό ισχύει από αύριο.

Σε ερώτηση αν έχει υπολογιστεί πόσοι νέοι ναυαγοσώστες θα προσληφθούν, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μιλούμε περίπου για 20, «αλλά η ομάδα εργασίας θα μας δώσει εικόνα ολοκληρωμένη για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη σεζόν πολύ πιο αποτελεσματικά», όπως ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής Πόλυς Παλλήκαρος, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ευαρέσκεια της Ομοσπονδίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είχε καλέσει τη σημερινή σύσκεψη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η άμεση απόφαση για επέκταση του ωραρίου των ναυαγοσωστών κατά μία ώρα πριν και μία ώρα μετά, δηλαδή δύο ώρες την ημέρα.

«Ο Υπουργός έδωσε την ευχέρεια σε επαρχιακές διοικήσεις ή και τοπικές αυτοδιοικήσεις να επεκτείνουν το ωράριο κατά 4 ώρες, δηλαδή 8 το πρωί με 8 το απόγευμα. Έχει παρθεί απόφαση και έχει απελευθερωθεί ένα κονδύλι ικανοποιητικό για να αγοραστούν και να καλυφθούν άμεσες ανάγκες τις ναυαγοσωστικής, όπως αυχενικά κολάρα, φορεία μεταφοράς (κ.λπ.)», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει την ευχέρεια σε επαρχιακές διοικήσεις να προσλάβουν άτομα για να καλύψουν περιοχές που σήμερα δεν έχουν ναυαγοσώστη.

«Να σας θυμίσω το περιστατικό στο Governors Beach, όπου στις 5 το απόγευμα είχαμε πνιγμό ενώ δεν είχαμε ναυαγοσώστη διότι η απόφαση ήταν να προσλάβουμε μόνο για Ιούλιο και Αύγουστο, να σας θυμίσω, επίσης, το περιστατικό που έγινε ώρα 17:19 στον Άγιο Τύχωνα, ενώ ο ναυαγοσώστης μας σχόλασε στις 17:00. Όλα αυτά (τα προβλήματα), με την απόφαση η οποία πάρθηκε σήμερα δεν θα υπάρχουν και θεωρούμε ότι θα έχουμε πιο ασφαλισμένες παραλίες για τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού», κατέληξε.

Κάλεσμα και στους ξενοδόχους για συζήτηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Λεμεσός, δόθηκαν οδηγίες στην Επαρχιακή Διοίκηση να προσληφθούν και άλλα άτομα, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τις παραλίες μας τόσο από πλευράς χρόνου, δηλαδή ώρες εργασίας , το ωράριο, άλλο τόσο και από πλευράς περιόδων, δηλαδή να γίνει και επιμήκυνση της περιόδου.

«Σε αυτή την προσπάθεια βάζουμε και ένα νέο παράγοντα που μπορεί να συνεισφέρει, τους ξενοδόχους. Θα κληθούν οι ξενοδόχοι, μαζί με όλους τους υπόλοιπους, να συζητήσουμε ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά η δική τους και σε ποιο βαθμό. Αλλά αυτά που είπα προηγουμένως, που έχουν να κάνουν με το ωράριο, δεν απαιτούν τη συνεργασία κανενός, είναι δουλειά για την οποία αποφασίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρεί και το κάνει. Άρα, από αύριο, αλλάζουν τα ωράρια, προσλαμβάνεται προσωπικό εκεί που πρέπει και επιμηκύνεται και η περίοδος», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα γίνεται η επιμήκυνση, ο κ. Χάσικος είπε ότι ήταν πάντα προσπάθεια σαν τουριστικός προορισμός να επιμηκύνουν την περίοδο, δηλαδή να πάνε προς τους χειμερινούς μήνες και να συμπεριληφθεί και ο Νοέμβριος.

«Μπορεί η ομάδα εργασίας να αποφανθεί ότι πρέπει να πάμε και πιο πέρα. Είναι κάτι που θα το δούμε σε συνεργασία, όλοι (οι εμπλεκόμενοι). Δηλαδή από τον Μάρτη πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μάρτη - Νοέμβριο, πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη. (Για) όλα αυτά, επαναλαμβάνω, και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με τους ναυαγοσώστες, έχει διοριστεί, από πλευράς του Υπουργού, λειτουργός (Έπαρχος) ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες αλλά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους είτε είναι ξενοδόχοι είτε είναι οι οποιοιδήποτε (άλλοι) που έχουν σχέση με το θέμα των ναυαγοσωστών.

Επίσης, απελευθερώσαμε ένα κονδύλι για αγορά εξοπλισμού, άμεσα.

Δηλαδή, από αύριο ξεκινά η διαδικασία και αντιλαμβάνομαι είναι θέμα ημερών (για να ολοκληρωθεί),- διότι ο εξοπλισμός που θέλουμε να αγοράσουμε υπάρχει στην Κύπρο, άρα δεν θα μπούμε σε ‘μεγαλειώδεις’ διαδικασίες - έτσι ώστε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο το έργο των ναυαγοσωστών», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα