Δικαιοσύνη ζητούν τα κόμματα για την έκρηξη στο Μαρί

Οι μνήμες από την αποφράδα εκείνη μέρα της έκρηξης στο Μαρί, είναι ακόμη νωπές. Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια ξημέρωσε μια από τις πιο μαύρες μέρες στη σύγχρονη Κυπριακή πραγματικότητα. Δεκατρείς ήρωες έχασαν τη ζωή τους για να μας θυμίζουν για πάντα ότι η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και οι λανθασμένες εκτιμήσεις, έχουν συνέπειες σε επίπεδο ανθρωπίνων ζωών.

Το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για ευθύνες της πολιτικής εξουσίας, της τότε κυβέρνησης. Ευθύνες οι οποίες προκάλεσαν απώλειες ανθρωπίνων ζωών, τεράστιο πλήγμα στην οικονομία αλλά και πλήγμα το οποίο

έμεινε στη συνείδηση της κοινωνίας από την αχαρακτήριστη απόπειρα αποποίησης της ευθύνης.

ΔΗΣΥ: Ανεπίτρεπτοι αυτοσχεδιασμοί και εγκληματική αμέλεια

Ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για ανεπίτρεπτους αυτοσχεδιασμούς εξωτερικής πολιτικής με εγκληματική αμέλεια, η οποία οδήγησε στη φονική έκρηξη που άφησε πίσω 13 νεκρούς. Η αξιοπιστία των θεσμών και της πολιτείας, πλήγηκε ανεπανόρθωτα από τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ.

Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, η θυσία και τα θύματα παραμένουν εν μέρει αδικαίωτα, αφού δεν έχει αποδοθεί μέχρι τέλους δικαιοσύνη. Παραδείγματα προς μίμηση οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να πράξουν το καθήκον τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΑΚΕΛ: Να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και παθογένειες της κρατικής μηχανής

Το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε τότε δεχθεί και τα περισσότερα πυρά, λόγω του ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των θυμάτων εκείνης της τραγωδίας και πρόσθεσε ότι η επέτειος του ατυχήματος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως υπόμνηση της ανάγκης να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρέπει να τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα και οι κρατικές υπηρεσίες όχι μόνο να μην υποτιμούν πιθανούς κινδύνους αλλά αντίθετα θα πρέπει έγκαιρα και αποφασιστικά να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προς αποφυγή τους.

ΔΗΚΟ: Μνημείο πολιτικής ευθυνοφοβίας

Για μνημείο πολιτικής ευθυνοφοβίας κάνει λόγο το ΔΗΚΟ για τα όσα εκτυλίχθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την έκρηξη του Μαρί.

Ελπίζουμε η θυσία των δεκατριών πεσόντων να μην απέβη μάταια και να μην επαναληφθούν τέτοια εγκληματικά λάθη, αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

ΕΔΕΚ: Φόρος τιμής στους ήρωες του Μαρί

"Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, οι εγκληματικές παραλείψεις, η ευθυνοφοβία ανώτερων αξιωματούχων, η επαγγελματική ανεπάρκεια και η ανικανότητα της Πολιτείας να χειριστεί τη φύλαξη ή την καταστροφή ενός επικίνδυνου φορτίου οδήγησαν στο θάνατο 13 συμπολιτών μας και σε μεγάλη οικονομική καταστροφή".

Ελάχιστο έμπρακτο δείγμα αναγνώρισης της θυσίας των 13 συμπολιτών μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πατρίδα μας δεν θα ξαναζήσει τέτοιες τραγωδίες σε καιρό ειρήνης.

Με αίσθημα ευθύνης και χρέους, Πολιτεία και πολίτες, οφείλουμε συντεταγμένα να προχωρήσουμε σε εκ βάθρων αναδόμηση του Κράτους μας, σε θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού και σε διόρθωση των κακώς εχόντων προτού να είναι ξανά πολύ αργά.

Συμμαχία Πολιτών: Αδιαπραγμάτευτη στήριξη μέχρι τη δικαίωση των συγγενών

"Η στήριξη μας στον αγώνα των συγγενών να βρουν δικαίωση και να λάμψει επιτέλους η αλήθεια είναι αδιαπραγμάτευτη", αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο μήνας Ιούλιος έμελλε στην ιστορία μας να είναι ένας «μαύρος» μήνας, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά.

Στο Μαρί αφήσαμε ένα κομμάτι στης ψυχής μας. Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε η θυσία τους να πάει χαμένη και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Κανείς δε θα βάλει ταφόπλακα στην υπόθεση Μαρί.

«Δεν έχει αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη πέντε χρόνια μετά από το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου, στο οποίο χάθηκαν άδικα από αμέλεια δεκατρείς ήρωες και μαυροφορήθηκε ολόκληρο το νησί μας» αναφέρει με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

«Σαν Κίνημα θα στηρίξουμε τους συγγενείς των αδικοχαμένων ηρώων, και θα είμαστε δίπλα τους στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουν για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Από κανένα δεν θα δεχθούμε να βάλει ταφόπλακα στην υπόθεση του Μαρί, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, θα είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και θα στηρίξουμε το αίτημα τους για διενέργεια νέων ερευνών και απόδοση ποινικών ευθυνών» τονίζει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Στην ανακοίνωση της η Αλληλεγγύη επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από τα δικαστήρια της χώρας, και προσφύγουν στο ΕΔΑΔ, σαν Κίνημα θα τους στηρίξουμε σε οτιδήποτε χρειαστούν».

«Το πραγματικό μας χρέος πέραν από τα μνημεία και τους τιμητικούς λόγους, είναι ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικών πεποιθήσεων, να στηρίξουμε όλοι τους συγγενείς μέχρι τη στιγμή που θα αποδοθούν πραγματικές ευθύνες»

«Το καλύτερο μνημόσυνο για τους δεκατρείς μας ήρωες, είναι να ξεριζώσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμωρησία από την κοινωνία και το κράτος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για ατιμώρητο έγκλημα κάνουν λόγο στο Κίνημα Οικολόγων.

«Η σημερινή ημέρα μνήμης και θλίψης για την τραγωδία στο Μαρί θα έπρεπε να ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμών στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Όμως η πατρίδα δεν φρόντισε να τιμωρήσει τους ενόχους του εγκλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κληρίδη να επανεξετάσει την υπόθεση.

ΕΛΑΜ: Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας

«Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και όταν δεν μαθαίνεις, είναι νόμος να τα ξαναζείς και να κλαις πάλι επί ερειπίων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουν στην ατιμωρησία να μας οδηγήσει σε νέα μαύρα, θλιβερά καλοκαιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα