Ιστορική αλλαγή στον τουρκικό στρατό μετά το πραξικόπημα

Το μέλλον του τουρκικού στρατού κρίνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό την Πέμπτη στη συνεδρία του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου με τα τοπικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για μια ιστορική αλλαγή των στρατιωτικών δυνάμεων.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία αποδυνάμωσε και εξευτέλισε τον τουρκικό στρατό, σε μια εποχή όπου πρέπει να αντιμετωπίσει το κουρδικό PKK και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι το 2010 το τουρκικό σύνταγμα

τον θεωρούσε θεματοφύλακα της Δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους. Ένα όμως ξεπερασμένο κύρος αφού 3,000 στρατιώτες σήμερα έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Sinan Ulgen, πρόεδρο του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικών Μελετών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το αποτυχημένο πραξικόπημα θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα της Τουρκίας να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια.

Επίσης, είπε ότι το ηθικό του στρατού έχει επηρεαστεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα δυσχεραίνει τη συνεργασία μεταξύ του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σημειώνεται, ότι ο τουρκικός στρατός με δύναμη 750,000 ανδρών, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ.

Έκδοση Γκιουλέν ζητά ο Κιλιτσντάρογλου

Στο μεταξύ, την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία ζήτησε και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε επίσκεψή του στο τμήμα ειδικών δυνάμεων το οποίο βομβαρδίστηκε το βράδυ του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η εισχώρηση σε τέτοιο βαθμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν μέσα στο κράτος είναι μια εικόνα που πρέπει όλους να προβληματίσει. Μπορεί οι πολιτικές μας απόψεις να είναι διαφορετικές αλλά είναι σημαντικό όλα τα πολιτικά κόμματα να έχουν κοινή άποψη στο θέμα της δημοκρατίας και της υπεροχής του δικαίου.

Εμείς οι πολιτικοί είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το κλίμα και ελπίζουμε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Για την χθεσινή συνάντηση στο προεδρικό, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι θα συμβάλουν στο θέμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο σύνταγμα. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν πρέπει οπωσδήποτε να εκδοθεί στην Τουρκία. Φαίνεται να είναι υπεύθυνος αυτών των μεγάλων γεγονότων στην Τουρκία και εάν λέει ότι θέλει να αθωωθεί πρέπει να παραδοθεί. Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό οι Υπουργοί να πάνε στις ΗΠΑ για την έκδοσή του.

Και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο και στην ίδια γραμμή με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα