Απλίκι-Δερύνεια: Δεύτερες σκέψεις Ακιντζί για τις προσφορές

Το μπαλάκι στην ε/κ πλευρά ρίχνει εκ νέου ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τόσο για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, όσο και για τα ζητήματα του ηλεκτρισμού και της κινητής τηλεφωνίας.

Σε ερώτηση για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου και την έλλειψη υποβολής προσφορών, ο κατοχικός ηγέτης έκανε λόγο για καθυστέρηση υποβολής επιστολής, που αναμένετο από την ε/κ πλευρά, που με την σειρά της προκάλεσε την καθυστέρηση της υποβολής της επιστολής και από το ψευδο-υπουργείο εξωτερικών,

με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μεσολαβήσει. Υπήρξαν, είπε, δύο γύροι προσφορών, ο ένας για την προετοιμασία του έργου, που ολοκληρώθηκε. Η πληροφόρηση που έχει ο ίδιος, όπως ανέφερε, για το θέμα της κατασκευής είναι, ότι οι μηχανικοί ζήτησαν μεγαλύτερη διάρκεια, δεν έδωσαν καμία προσφορά.

Για το Απλίκι δεν δόθηκε καμία προσφορά και για την Δερύνεια υπάρχει πληροφόρηση ότι οι προσφορές ήταν πολύ υψηλές, πρόσθεσε, λέγοντας ότι γι` αυτό υπάρχει σκέψη να επαναληφθεί η διαδικασία προσφορών.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε, δεν συζήτησε το θέμα με το UNDP αλλά αυτές είναι “οι πληροφορίες που έχουν από φίλους”. Δεν γνωρίζει, είπε, γιατί συνέβη αυτό, εάν έχουν πρόβλημα με το μέγεθος της δουλειάς οι μηχανικοί ή υπάρχει άλλος λόγος. Αυτά πρέπει να τα μάθουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, σημείωσε και γι` αυτό είπε, έδωσε σχετικές οδηγίες στους φίλους του. Πρέπει, συνέχισε,να αντιμετωπιστούν αυτοί οι λόγοι, να περιοριστεί η καθυστέρηση που υπάρχει και άμεσα να ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Ως τ/κ πλευρά, ανέφερε, δεν έμεινε κάτι που δεν έχουν κάνει, όπως και στα ζητήματα του ηλεκτρισμού και της κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν, εξέφρασε ετοιμότητα να το κάνουν προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και γι` αυτό, είπε, πρέπει να συνομιλήσουν με το UNDP για να προετοιμάσουν ξανά την όλη διαδικασία, να δουν την κατάσταση και να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα.

Εξάλλου, ο κ.Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος να γίνει το 2016 χρονιά της λύσης είναι ακόμη εφικτός, λέγοντας, ότι σημειώνονται βήματα προόδου σχεδόν σε κάθε συνάντηση.

“Αυτό έγινε και σήμερα. Υπήρξαν θέματα στα οποία υπήρξε κοινή αντίληψη. Βεβαίως το να τα καταγράψουμε σε λεπτομέρεια παίρνει χρόνο”. Αυτό, είπε, θα κάνουν οι διαπραγματευτές που θα συναντηθούν αύριο και θα καταγράψουν αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία. Η σημερινή συνάντηση, συνέχισε, ήταν αποδοτική και εάν αυτή η αποδοτικότητα συνεχιστεί και το δεύτερο ήμισυ του Αυγούστου που θα αρχίσει η νέα διαδικασία τότε δεν υπάρχει λόγος να μην επιτύχουν τον στόχο που έχουν θέσει.

Σημείωσε ωστόσο ότι λέγοντας αυτά, δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα τα εμπόδια ήρθησαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Υπάρχουν, συνέχισε, ακόμη δύσκολα ζητήματα αλλά με αμοιβαία πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. “Πρέπει επιτέλους στην Κύπρο να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Την Παρασκευή, όπως ανακοινώθηκε και από πριν, θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα θέματα του εδαφικού και ασφάλεια – εγγυήσεις”.

Αυτό, είπε ο κ. Ακιντζί, θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας συναντίληψης που υπάρχει και στο ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 ότι τα έξι κεφάλαια θα συζητηθούν εκ περιτροπής αλλά αυτό – πρόσθεσε – για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. “Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να το πραγματοποιήσουμε. Με την εξής προϋπόθεση, χάρτης, ποσοστώσεις, ονόματα χωριών και τοποθεσιών σίγουρα δεν θα έρθουν στην ατζέντα. Θα γίνει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σε αυτή την πρώτη συνάντηση”. Επανέλαβε δε ότι ιδιαίτερα τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και στο πλαίσιο μια διάσκεψης, ειδικά το θέμα των εγγυήσεων. “Γι αυτό σήμερα αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι μια γενική αξιολόγηση. Αυτό είναι απαραίτητο για να καταλάβει η μια πλευρά την άλλη. Γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι θα ζήσουμε σε αυτό το νησί με ασφάλεια”.

Όσον αφορά την μορφή των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα και δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την σημερινή συνάντηση.

Επανεγκατάσταση Μαρωνιτών στην Αγία Μαρίνα

Ερωτηθείς εάν θα επιστραφεί στους Μαρωνίτες το χωριό της Αγίας Μαρίνας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτή είναι η επιθυμία των Μαρωνιτών της κοινότητας εδώ και πολύ καιρό, υπενθυμίζοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν τέσσερα μαρωνίτικα χωριά και στον Κορμακίτη ζουν κάποιοι από αυτούς. Στην Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται εντός στρατιωτικής περιοχής, συνέχισε, ζούσαν και Μαρωνίτες και Τουρκοκύπριοι και ο ίδιος συναντάται κάποτε και με Τ/κ και με Μαρωνίτες από εκείνο το χωριό. Έχουν περάσει, συνέχισε, 42 χρόνια και στο χωριό σήμερα τα περισσότερα σπίτια έχουν γκρεμιστεί και θα πρέπει να γίνει ανοικοδόμησή του. “Είτε ο στρατός είτε η πολιτική διοίκηση σε αυτό το θέμα έχουν θετική προσέγγιση. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση ή μια τελική κατάσταση για την ημέρα που θα επανεγκατασταθούν. Υπάρχει μόνο μια καλοπροαίρετη σκέψη”. Ο κατοχικός ηγέτης μίλησε για θετικά βήματα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, όπως η έναρξη επιδιόρθωσης της εκκλησίας του χωριού, ο δρόμος που έγινε για πρόσβαση στο ναό κατόπιν δικής του συνεννόησης με τον τουρκικό στρατό και σημείωσε ότι πήγε ο ίδιος εκεί και είδε την περιοχή. “Υπάρχουν καλές προθέσεις ωστόσο δεν μπορώ να σας δώσω μια απτή ημερομηνία. Αλλά και οι Τ/κ και οι Μαρωνίτες εκείνου του χωριού εργάζονται με αρμονία”. Υπάρχει, είπε, συνεργασία και για να φτιαχτεί η εκκλησία του χωριού, όπως και το τζαμί αλλά και μια βρύση (τσεσμές) που υπήρχε εκεί, ώστε να προετοιμαστεί η υποδομή για μια επανεγκατάσταση.

"Στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, υπάρχει κόμμα"

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού περί τελευταίας ευκαιρίας στον Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε την δική του δήλωση πως αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από τη δική του γενιά, στην οποία ανήκει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτό, πρόσθεσε, το ξέρει και ο κ. Αναστασιάδης, “το ξέρω και εγώ. Ωστόσο αυτό που μπορώ εγώ να πω προχωρώντας παρακάτω ότι οι τρίτες πλευρές μπορούν να πουν ότι στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, υπάρχει κόμμα, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλά εγώ λέω ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την πιθανότητα μιας ομοσπονδιακής λύσης”.

Μίλησε για μια έντονη προσπάθεια πολλών ατόμων και παραγόντων, όχι μόνο των ηγετών, αλλά και του ΔΝΤ που έγινε με πολύ κόπο και κάνοντας αναφορά στο σχέδιο Ανάν από το οποίο πέρασαν 12 χρόνια για να ξαναρχίσει μια νέα προσπάθεια – όπως είπε – σημειώνοντας ότι αν και πάλι δεν βρεθεί λύση παρά τις έντονες προσπάθειες, τότε “και εμείς τι θα πούμε, ότι προσπαθήσαμε για την τελευταία ευκαιρία. Γι' αυτό η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Πιστεύω, ότι ήταν έκφραση μιας πραγματικότητας επειδή και εγώ το έχω εκφράσει αυτό πολλές φορές”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα