Ισραήλ: Η ώρα της αλήθειας για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων

Ενώπιον σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά, σε σημείο που Noble και Delek προειδοποιούν ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ρυθμιστικού πλαισίου, τότε τα τεμάχια Ταμάρ και Λεβιάθαν ενδεχομένως να παραμείνουν αναξιοποίητα για αρκετά χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού

αερίου, με τις εταιρείες, τους εμπειρογνώμονες αλλά πλέον και πολιτικούς αξιωματούχους, να καθιστούν σαφές ότι είναι περίπλοκο, σε βαθμό που αποτρέπει τις εταιρείες να συνεχίσουν να επενδύουν. Μάλιστα, πηγές από το Ισραήλ, ανέφεραν στο SigmaLive, ότι οι εταιρείες προειδοποίησαν ότι εξετάζουν και το σενάριο εξόδου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να ανακαλέσει σήμερα (Πέμπτη) την απόφαση της Επιτρόπου της Αντιμονοπωλιακής Αρχής, η οποία ρυθμίζει τις τιμές ΦΑ με τρόπο που δεν ευνοεί τις επενδύσεις από μέρους των εταιρειών.

Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι βρει την χρυσή τομή διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της χώρας χωρίς να δημιουργούνται μονοπώλια από τη μια, και από την άλλη να ευνοούνται οι επενδύσεις και να είναι συμφέρον το καθεστώς για τις εταιρείες.

Αποτέλεσμα της στασιμότητας που υπάρχει στο ρυθμιστικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή, είναι η δυσκολία των εταιρειών Noble και Delek να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση που ανέρχεται γύρω στα 6,5 δις δολάρια ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της ανάπτυξης του Λεβιάθαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φυσικό Αέριο που ήδη ρέει προς το Ισραήλ από το οικόπεδο Ταμάρ, έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καθώς επίσης και στη μείωση των ρύπων που παράγονται.

Εκτιμάται ότι εάν βρεθεί η χρυσή τομή αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο και αρχίσει η αξιοποίηση του Λεβιάθαν, το οποίο έχει διπλάσια αποθέματα από το Ταμάρ, θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία της χώρας και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

Ισραηλινοί αναλυτές, ανέφεραν στο SigmaLive, ότι εάν παρθούν οι ορθές αποφάσεις, τότε είναι θέμα να μειωθεί σημαντικά το κόστος ζωής για τους πολίτες της χώρας, και να αυξηθούν οι φόροι που εισπράττει η Κυβέρνηση από τις εταιρείες, κάτι που θα επιτρέψει στο κράτος να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, της παιδείας και της ασφάλειας της χώρας. Θετικό πρόσημο θα έχει και η απεξάρτηση του Ισραήλ από άλλες πηγές ενέργειας, κάτι το οποίο στο παρελθόν είχε επηρεάσει τη σταθερότητα.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα