To Facebook ενισχύει την ασφάλεια του

Το Facebook έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα καινούργιο εργαλείο το οποίο το βοηθά να εντοπίζει και να αφαιρεί κακόβουλα λογισμικά από τους χρήστες του μεγαλύτερου παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου.

Άρχισε συνεργασία με τα εργαστήρια Kaspersky, ενισχύοντας ένα υφιστάμενο πρόγραμμα το οποίο είχε εφαρμοστεί σε συνεργασία με άλλες online εταιρείες ασφάλειας όπως τις ESET,

F-Secure and Trend Micro.

«Χάρη στη συνεργασία με τις εταιρείες αυτές, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε βοηθήσει να καθαρίσουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια υπολογιστές των ανθρώπων που εντοπίσαμε ότι είχαν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, όταν είχαν συνδεθεί στο Facebook», είπε ο Trevor Pottinger μηχανικός ασφαλείας του Facebook

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας παρουσιάζουμε ένα εργαλείο καθαρισμού που εκτελείται στο παρασκήνιο ενώ εσείς συνεχίζετε τη χρήση του Facebook, και στο τέλος θα πάρετε μια ειδοποίηση όταν τελειώσει η σάρωση για να σας εξηγήσει τι βρήκε».

Ο Pottinger είπε ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιεί «ένα συνδυασμό σημάτων για να μπορέσει να εντοπίσει τυχόν μολύνσεις και να αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας μια για πάντα, ακόμη και αν το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι ενεργό και δεν αναμεταδίδει κακόβουλα links».

Η Kate Kochetkova από τα εργαστήρια Kaspersky είπε σε ένα ξεχωριστό μπλοκ ότι οι χρήστες του Facebook γίνονται συχνά στόχος διαφόρων online σχημάτων όπως το γνωστό «phishing» (κάτι σαν ηλεκτρονικό ψάρεμα αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι – απόσπαση προσωπικών πληροφοριών για αθέμιτους σκοπούς), που είναι ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα ειδικά σχεδιασμένα για να τα πάρουν οι παραλήπτες και να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό.

Το Facebook είναι ένας σημαντικός στόχος για τους phishers: Μια στις 5 απάτες τους έχει στόχο τις ειδοποιήσεις του Facebook. Έτσι να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν λαμβάνετε email που φαίνεται να είναι από το Facebook: ίσως να είναι ψεύτικο. Υπάρχουν πολλά Trojans που απευθύνονται σε χρήστες του Facebook» είπε.

Οι απατεώνες ίσως επίσης να χρησιμοποιήσουν το Facebook είπε η Kochetkova, για να «κάνουν “like” σε παράξενα πράγματα και να προωθήσουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες εκ μέρους σας»

Keywords
Τυχαία Θέματα