Νέα συσκευή σώζει ζωές πιλότων από σκοτοδίνες

Κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ελιγμών, οι πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών μερικές φορές χάνουν την όρασή τους ή τις αισθήσεις τους. Αν και για λίγο, αυτά τα λεγόμενα «μπλακάουτ» μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες.

Μια Ισραηλινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια συσκευή η οποία θα μπορούσε να σώσει τις ζωές των πιλότων σε τέτοιες περιπτώσεις. Δύο διαφορετικές ψυχολογικές καταστάσεις οδηγούν τον πιλότο στην απώλεια των αισθήσεών του, λέει ο πρώην πιλότος Yaron Kranz, ανώτερος ερευνητής και διευθυντής ανάπτυξης

της Elbit Systems.

«Το πρώτο είναι το 'G-LOC' ή G Loss of Consciousness δηλαδή απώλεια συνείδησης, και το άλλο είναι η υποξία η οποία είναι η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο» είπε ο Kranz.

Το G-LOC συμβαίνει κατά την διάρκεια απότομων στροφών και επιταχύνσεων με μεγάλες ταχύτητες, όταν η φυγόκεντρη δύναμη μειώνει την κανονική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο του πιλότου. Σε αυτές τις ταχύτητες, η απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους αποδείχθηκε μοιραία για πολλούς πιλότους.

Η υποξία, ή η έλλειψη οξυγόνου, μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε σε μεγάλα υψόμετρα, κι αυτός είναι ο λόγος που τα επιβατικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με μάσκες οξυγόνου, οι οποίες θα πέσουν σε περίπτωση απώλειας πίεσης στην καμπίνα.

Οι σημερινές συσκευές για την πρόληψη αυτών των επικίνδυνων καταστάσεων είναι ογκώδεις, γι’ αυτό και η Elbit Systems μαζί με μια νέα εταιρεία, την LifeBEAM, έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο ονόμασαν Canary.

Ο Kranz λέει η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί μικρούς, μη επεμβατικούς αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στο κράνος του πιλότου.

«Ο πιλότος δεν έχει να κάνει τίποτα για να ενεργοποιήσει αυτούς τους αισθητήρες που είναι μικροί και έξυπνοι για να δώσουν τις πληροφορίες για να συγκεντρώσει τα ψυχολογικά δεδομένα που απαιτείται» είπε.

Όταν ο κίνδυνος είναι άμεσος, το σύστημα αναβοσβήνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στη κινητή προσωπίδα του κράνους. Αν αισθανθεί ότι ο πιλότος έχει χάσει τις αισθήσεις, διατάζει τον υπολογιστή του αεροπλάνου για να ενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο.

Τα Elbit Systems τώρα αναπτύσσουν τη συσκευή Canary για τα προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη F-35 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ καθώς και άλλων Δυτικών χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα