Ισπανία: Εκλογές στη σκιά του Brexit

Στη σκιά του Brexit και του αιτήματος βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας στο Γιβραλτάρ, προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Η Ισπανία κατεβαίνει ξανά στης κάλπες μετά από έξι μήνες. Οι σημερινές εκλογές δεν αναμένεται να φέρουν δραματικές αλλαγές, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει μεγάλη πίεση στα κόμματα

να σχηματίσουν κυβέρνηση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Όλ' αυτά μερικά 24ωρα μετά το Brexit.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δηλώνει εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ισπανίας και έσπευσε να καθησυχάσει πολίτες κι επενδυτές μιλώντας για θωρακισμένη οικονομία.

Η συμμαχία Podemos – Ενωμένης Αριστεράς, θεωρείται ο επόμενος «πονοκέφαλος» μετά το Brexit για τις Βρυξέλλες, καθώς κέρδισε τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρακτήρισε πάντως «κακή είδηση» για τους Ευρωπαίους το Brexit, υπενθυμίζοντας πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη των PODEMOS Πάμπλο Ιγκλέσιας αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε με τον Π. Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε για εκλογική νίκη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος εμμέσως στους αυτονομιστές της Καταλωνίας, δήλωσε πως το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα αποφυγής, κρίνοντας ότι υποκινήθηκε από άκρατο λαϊκισμό και μία ανεύθυνη δεξιά με κύριο υπεύθυνο τον ίδιον τον Κάμερον.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα τόνισε πως μολονότι το κόμμα του γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, επίσης αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας.

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονθάλεθ, ιστορικού ηγέτη του PSOE, ο οποίος τόνισε πως ο Κάμερον « έκαψε το σπίτι για να σώσει τα έπιπλα» στερώντας το μέλλον και την ελπίδα από το 70% των νέων στη Βρετανία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής».

Όπως επισημαίνει το CNN, το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας, με τις εκλογές στις περιφέρειες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο αλλά οι βασικοί μονομάχοι είναι τέσσερις.

Στο μεταξύ, οι Βρετανοί συνεχίζουν να υπογράφουν στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου τους για παραμονή στην ΕΕ.

Πηγές: ert, cnn

Keywords
Τυχαία Θέματα