ΗΠΑ: Στη Δικαιοσύνη το «μπλόκο» Τραμπ σε μουσουλμάνους

Αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις δικαστών ομοσπονδιακού δικαστηρίου προσφυγών στις ΗΠΑ, βρέθηκε δικηγόρος του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφορικά με το αναθεωρημένο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές

χώρες.

Αρκετοί από τους δικαστές φέρονται να εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το εάν η προστασία της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας αποτελεί το βασικό κίνητρο υπογραφής του διατάγματος έναντι της θρησκευτικής προκατάληψης.

Τρεις δικαστές που έχουν διοριστεί στη διάρκεια άσκησης της διακυβέρνησης από τους Ρεπουμπλικάνους στο δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Ρίτσμοντ της πολιτείας Βιρτζίνια, εκδήλωσαν τη συμπάθεια τους ως προς την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος. Η συζήτηση έγινε ενώπιον συνολικού αριθμού 13 δικαστών.

Έξι δικαστές στην παραπάνω αριθμητική σύνθεση του δικαστηρίου που έχουν διοριστεί από Δημοκρατικούς προέδρους εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ στις 6 Μαρτίου. Το διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση έκδοσης βίζας για την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, αλλά και την Υεμένη, για χρονικό διάστημα τριών μηνών, αναφέρει σχετικά η προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του δικαστηρίου, που εμπόδισε την εφαρμογή της.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβουν οι 13 δικαστές, η υπόθεση θα κριθεί αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα