Επένδυση €2,3 για φωτισμό Led από τον Δήμο Λευκωσίας

Σε ένα σημαντικό έργο, ύψους €2,3 εκατομμυρίων, που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους οδικού φωτισμού κατά περίπου 50%, προχωρεί ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος σκοπεύει να αντικαταστήσει τον οδικό φωτισμό στην επικράτειά του με φωτιστικά τεχνολογίας Led.

O Δήμος της πρωτεύουσας προκήρυξε προχθές διαγωνισμό για την προμήθεια, αντικατάσταση και δεκαετή συντήρηση συνολικά 7.295 συμβατικών φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού με φωτιστικά Led.

Σύμφωνα με τα έγγραφα

του διαγωνισμού, η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται συνολικά σε €2,3 εκατομμύρια, πλέον ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης διαχωρίζεται σε €2,0 εκατ. για την προμήθεια και αντικατάσταση των φωτιστικών και €300.000 για συντήρηση διάρκειας δέκα ετών.

Στο μισό η δαπάνη ηλεκτροδότησης

Ο Δήμος Λευκωσίας εκτιμά πως η επένδυση στη τεχνολογία Led αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο και τους πολίτες, ξεκινώντας από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση στα μισά της σημερινής δαπάνης.

Σύμφωνα με τον Δήμο, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο εφαρμόζει από το 2014 στα πλαίσια της ενεργής συμμετοχής του στο Σύμφωνο των Δημάρχων για τα θέματα Κλιματικής Αλλαγής.

Εκτιμάται, πρόσθετα, πως με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται σημαντική μείωση των δαπανών του Δήμου για τον Οδικό Φωτισμό, καθώς πρόκειται για επένδυση εξαιρετικά συμφέρουσα, που παρουσιάζει υψηλό δείκτη εσωτερικής απόδοσης (Internal Rate of Return – IRR).

Παράλληλα, επιπρόσθετο όφελος αποτελεί η περιβαλλοντική πτυχή του, καθώς εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται και σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης.

Τέλος, ένα καινοτόμο στοιχείο του συγκεκριμένου έργου, αποτελεί η πλήρης χαρτογράφηση των φωτιστικών σωμάτων της πόλης και εν συνεχεία η σύνδεσή τους σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), δημιουργώντας έναν ‘’έξυπνο’’ χάρτη διαχείρισης για την Τοπική Αρχή.

Με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού, η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 10 Ιουλίου, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο και την τελική υπογραφή της σύμβασης να αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, δύο μήνες μετά την υπογραφής της Σύμβασης θα ολοκληρωθεί η αποτύπωση όλων των φωτιστικών του οδικού φωτισμού με τη χρήση του GIS, ενώ προνοείται περίοδος οκτώ μηνών για την προμήθεια, αντικατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία των φωτιστικών.

Προνοείται, επίσης, περίοδος ενός έτους ως περίοδος ευθύνης για ελαττώματα και δέκα χρόνια για τις υπηρεσίες συντήρησης του εξοπλισμού από την ημερομηνία έγκρισης παραλαβής του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα