Συζητήθηκαν ξανά τα νομοσχέδια για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας Εμπορίου και Τουρισμού συνέχισε τη συζήτηση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και για τα Συγγενικά Δικαιώματα.

Με τα νομοσχέδια θεσπίζονται κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των οντοτήτων, οι οποίες διαχειρίζονται συλλογικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των χρηστών και των δικαιούχων των δικαιωμάτων αυτών.

Αυτές οι οντότητες μπορεί να είναι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ή ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και στην ουσία, εκπροσωπούν άτομα όπως τραγουδιστές, συνθέτες,

δισκογραφικές εταιρείες, Άτομα ή οντότητες παρουσιάζονται σε επιχειρήσεις ζητώντας την καταβολή τελών για πνευματικά δικαιώματα.

Με τα νομοσχέδια, ιδρύεται Ανεξάρτητη Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, η οποία θα τηρεί μητρώα εγγραφής των οντοτήτων συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και θα ασκεί έλεγχο συμμόρφωσης με τις διατάξεις του υπό θέσπιση νόμου.

Η Αρχή, θα έχει επίσης, εξουσία να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στις οντότητες που είναι εγκατεστημένες στη Δημοκρατία εκεί όπου διαπιστώνει μη συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης, κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων έχουν διατυπωθεί προβληματισμοί, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τους κανονισμούς.

Διευκρίνισε ότι οι προβληματισμοί αφορούν κυρίως το καθεστώς των οργανισμών που έχουν έδρα άλλο κράτος στην ΕΕ, αλλά δεν έχουν εγγραφεί και δεν θέλουν να εγγραφούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και τον καθορισμό του εύλογου κέρδους.

«Η οδηγία δεν επιτρέπει τον καθορισμό του εύλογου κέρδους. Εμείς θα δούμε πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την Εκτελεστική Εξουσία να συμπεριλάβει παραμέτρους ώστε το κέρδος των οργανισμών να κινείται σε λογικά επίπεδα», πρόσθεσε ο κ. Βότσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε, ακόμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται προ αιτιολογημένης γνώμης λόγω της καθυστέρησης εναρμόνισης με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η υπό θέσπιση νομοθεσία για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, θα βάλει τάξη και θα τερματιστεί η αισχροκέρδεια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, κάκισε το γεγονός ότι "τα νομοσχέδια κατατέθηκαν με αργοπορία από την Κυβέρνηση, θέτοντας εκ νέου τη Βουλή υπό ασφυκτική πίεση".

Πρόσθεσε πως η νέα νομοθεσία θα βάλει τάξη και θα καθορίσει μέσα από μητρώα και αδειοδότηση τους οργανισμούς που μπορούν να εισπράττουν δικαιώματα, καθώς σήμερα ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί συνθέτες, στιχουργούς και καλλιτέχνες ζητά και εισπράττει κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις όποια ποσά θέλει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα