ΗΠΑ: Η Πελόζι υπέρ της εξάντλησης των διπλωματικών επιλογών

Οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας με την αξιοποίηση της οποιασδήποτε διαθέσιμης διπλωματικής επιλογής, πριν εξετάσουν τη χρήση πολεμικών μέσων, δήλωσε χαρακτηριστικά η ηγέτης της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην κυριακάτικη εκπομπή “State of the Union” του CNN.

“Πρέπει να εξαντλήσουμε την οποιαδήποτε

διαθέσιμη δυνατότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι.

Το σχόλιό της δημοσιοποιείται μετά την αποστολή επιστολής από το Πεντάγωνο στο Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την οποία, ο μόνος τρόπος για τη συνολική καταστροφή του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, θα ήταν, με “απόλυτη βεβαιότητα”, η πραγματοποίηση μιας χερσαίας εισβολής στη χώρα.

Η ίδια, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ανησυχεί όχι μόνο για το ενδεχόμενο ενός πυραυλικού πλήγματος από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και για το ενδεχόμενο πώλησης πυρηνικής τεχνολογίας από την Πιονγιάνγκ σε άλλες χώρες. “Η ανησυχία μου για τη Βόρεια Κορέα δεν είναι μόνο αυτό που κάνουν, αλλά κι αυτό που διαφημίζουν. Ίσως να θέλουν να πωλήσουν τμήματα της τεχνολογίας που διαθέτουν”, αναρωτήθηκε η Πελόζι.

Αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, η Πελόζι τόνισε ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου οι ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, σ’ ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της απειλής από την Βόρεια Κορέα. Η ίδια, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τον πρόεδρο Τραμπ να πάει στις συναντήσεις που θα έχει στην Ασία, όσο το δυνατόν πιο καλά πληροφορημένος για τις εξελίξεις. Η Ρωσία έχει μία “συνδυαστική ατζέντα” για την Βόρεια Κορέα προειδοποίησε, προσθέτοντας: “Ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα πάει στις συναντήσεις ενημερωμένος πραγματικά”.

Από την άλλη μεριά, η επιστολή του αμερικανικού Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, εκδήλωνε την πλήρη υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες. Μεταξύ αυτών και στην εφαρμογή οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση της πίεσης στην Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο των ΗΠΑ δεν είχε διαπιστώσει κάποια αλλαγή στην επιθετική τακτική που ακολουθεί η Πιονγιάνγκ.

Μιλώντας στη διάρκεια ξεχωριστής συνέντευξης, αλλά στην ίδια εκπομπή, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν από την Καλιφόρνια χαρακτήρισε την επιστολή του πενταγώνου ως την “πιο ζοφερή αξιολόγηση,” ενώ γνωστοποίησε ότι έχει συνομιλήσει για την κατάσταση αυτή, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις. “Η χειρότερη εναλλακτική λύση, είναι ένας συμβατικός πόλεμος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρηνικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Φάινσταϊν.

Παράλληλα, η ίδια, έδωσε έμφαση στην σπουδαιότητα των διπλωματικών προσπαθειών του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, τονίζοντας ότι ένας πόλεμος με την Βόρεια Κορέα θα κοστίσει σίγουρα την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η κατάσταση με χαρακτηριστικά πολεμικής έντασης που έχει προκληθεί στην Κορεατική Χερσόνησο εξελίσσεται σε περιφερειακό πρόβλημα, καθώς επηρεάζει το επίπεδο διαμόρφωσης των σχέσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, αλλά και της Ρωσίας. Σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ έχει εξοπλιστεί με μεγάλο αριθμό συμβατικών πυροβόλων, εντός του βεληνεκούς βολής των οποίων βρίσκεται η Σεούλ. Μία ενδεχόμενη καταστροφή της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας θα είχε άμεσες οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις, με δεδομένο ότι ποσοστό που αγγίζει το 50% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας διαμορφώνεται από τις εξαγωγές της προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, έχει προταθεί η αναστολή πραγματοποίησης των κοινών αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που διεξάγονται τακτικά σε νοτιοκορεατικό έδαφος, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή, έχει απορριφθεί από την Ουάσινγκτον.

Στο επίπεδο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ είναι πιθανό να μπορεί να τοποθετήσει μία μίνι πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο εντός του 2018. Η εκτίμηση αυτή, περιορίζει χρονικά το διαθέσιμο περιθώριο επιλογών χειρισμού της κατάστασης από την Ουάσινγκτον, τόσο σε περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην Ιαπωνία, η οποία παραδοσιακά έχει ρόλο “σταθερού αεροπλανοφόρου” για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε συμφωνούν ως προς τη μεγιστοποίηση των πιέσεων από το Πεκίνο στην Πιονγιάνγκ για τον τερματισμό του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος. Ωστόσο, το πλαίσιο σχέσεων με της Κίνας και της Βόρειας Κορέας είναι ιδιόμορφο και στηρίζεται στην εξυπηρέτηση οικονομικών, εμπορικών και γεωπολιτικών συμφερόντων περιφερειακής επιρροής, με “αουτσάιντερ” τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα