Ισπανός Πρέσβης/Κύπρος: Δίκαια δίκη για Πουτζδεμόντ

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα τύχει μιας δίκαιης δίκης στην Ισπανία, λέει ο Άνχελ Λοσσάντα, Πρέσβης του Βασιλείου της Ισπανίας στην Κύπρο. Σημειώνει, παράλληλα, ότι η χώρα του σέβεται το κράτος δικαίου και αναμένει ότι το Βέλγιο θα εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης, εκδίδοντας τον καθαιρεθέντα ηγέτη της Καταλονίας.

«Αναμένουμε ότι ο Πουτζδεμόν θα εκδοθεί», δήλωσε ο κ. Λοσσάντα σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ο Καταλανός πολιτικός παραδοθεί στις βελγικές αρχές.

O κ.

Πουτζδεμόν, ο οποίος είχε πει παλιότερα ότι δεν πρόκειται να τύχει δίκαιης δίκης στην Ισπανία, αφέθηκε χθες ελεύθερος μαζί με τέσσερις πρώην Υπουργούς του, υπό τον όρο να παραμείνουν στο Βέλγιο. Η απόφαση για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης θα παρθεί τις προσεχείς ημέρες.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Πουτζδεμόν στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν στην Καταλονία την 21η Δεκεμβρίου, ο Ισπανός διπλωμάτης λέει ότι η απόφαση αυτή εμπίπτει στη δικαστική εξουσία της χώρας του.

Σε σχέση με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 – μέσω του οποίου η Μαδρίτη έθεσε υπό άμεσο έλεγχο την αυτόνομη περιοχή – ο κ. Λοσσάντα απορρίπτει τις αιχμές περί πραξικοπήματος που διατυπώθηκαν από τον Καταλανό ηγέτη.

Δεν είναι πραξικόπημα, τουναντίον, λέει ο Πρέσβης της Ισπανίας και προσθέτει ότι η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου αποσκοπεί στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της διεξαγωγής περιφερειακών εκλογών, στη βάση του Συντάγματος, συμπληρώνει, ενώ λέει πως η Μαδρίτη αποσκοπεί στην προστασία και όχι στη διάλυση του αυτόνομου χαρακτήρα της Καταλονίας.

«Με το άρθρο 155, η Κυβέρνηση επιδιώκει την επιστροφή στη νομιμότητα, η οποία αλλοιώθηκε από την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου», λέει ο Πρέσβης.

Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση και η ισπανική δικαιοσύνη δεν προσπαθούν να επαναφέρουν πρακτικές μιας αυταρχικής εποχής. «Το βιώσαμε στο παρελθόν και δεν έχουμε καμία επιθυμία για κάτι τέτοιο», λέει, αναφερόμενος στην περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο που τερματίστηκε το 1975.

Στο ερώτημα κατά πόσο εντοπίζει ομοιότητες μεταξύ Ισπανίας και Κύπρου – δύο χώρες με αποσχιστικές εμπειρίες στην επικράτειά τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους – ο Πρέσβης λέει ότι το κοινό των δύο χωρών είναι ο σεβασμός τους προς το δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Λοσσάντα επικαλείται το προοίμιο του ισπανικού Συντάγματος, που λέει ότι η χώρα «εδράζεται στο κράτος δικαίου, το οποίο προάγει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον πολιτικό πλουραλισμό ως τις υψηλότερες αξίες του νομικού του συστήματος».

«Φυσικά και θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, υπό ένα σύστημα που σέβεται το κράτος δικαίου», λέει σχετικά με το αίτημα για έκδοση του κ. Πουτζδεμόν.

Ο τέως ηγέτης της Καταλονίας και οι τέσσερις καθαιρεθέντες Υπουργοί του, αντιμετωπίζουν στην Ισπανία κατηγορίες για εξέγερση, στάση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση αν θα επιτραπεί στον κ. Πουτζδεμόν να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές μετά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του, ο Πρέσβης της Ισπανίας λέει ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές. Η δικαιοσύνη στην Ισπανία είναι ανεξάρτητη και μια τέτοια απόφαση δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας, λέει.

Ο Ισπανός διπλωμάτης ρωτήθηκε, επίσης, κατά πόσο η Μαδρίτη θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει. Στο σημείο αυτό σημείωσε συναφώς ότι η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου δεν αποτελεί δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας, αλλά αποσκοπεί στην ανάδειξη της τοπικής Κυβέρνησης.

Κληθείς να περιγράψει την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, από την οπτική της Μαδρίτης, ο Ισπανός Πρέσβης στην Κύπρο λέει ότι θα απαιτηθεί πολλή πολιτική εργασία. Η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει πολύπλοκη και κανένας δεν αναμένει ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν διά μαγείας, λέει.

Σημειώνει, ωστόσο, μια σειρά από προτάσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση και τα βασικά πολιτικά κόμματα της χώρας, περιλαμβανομένης της έναρξης ενός διαλόγου εντός έξι μηνών από τις εκλογές για μια πιθανή τροποποίηση του Συντάγματος. «Αυτό περιλαμβάνεται ήδη στην ατζέντα» και θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για να υπάρξει εκ νέου συναίνεση, λέει.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «το Σύνταγμα μπορεί να τροποποιηθεί», καθώς δεν είναι ιερό κείμενο, λέει ωστόσο ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ευρεία συναίνεση, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος.

Συγκρίνει ακολούθως τη διαδικασία αυτή, που προνοείται από το Σύνταγμα της χώρας, με την προσπάθεια που καταβλήθηκε εκ μέρους των αποσχιστικών κομμάτων για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, εντός μερικών εβδομάδων. Πρόκειται για μια «εντελώς αντισυνταγματική και παράνομη προσέγγιση» στη δεύτερη περίπτωση, υπογραμμίζει.

Ο κ. Λοσσάντα θεωρεί πως είναι εφικτός ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των διαφόρων παικτών, κάνοντας χρήση των εργαλείων που προσφέρει το ίδιο το ισπανικό Σύνταγμα.

Συμφωνεί, ακόμη, ότι ένας διάλογος με αυτά τα χαρακτηριστικά θα περιλαμβάνει και κάποιας μορφής υποχωρήσεις εκ μέρους της κεντρικής Κυβέρνησης, λέει ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβλέψει την έκτασή τους.

Επιμένει, ωστόσο, ότι πριν από την έναρξη μιας συνταγματικής αναθεώρησης, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, η οποία παραβιάστηκε μέσα από τις πράξεις της έκπτωτης πλέον καταλανικής κυβέρνησης.

Τέλος, λέει ότι αν και η ιστορία των αποσχιστικών κινήσεων σε Κύπρο και Ισπανία είναι διαφορετική, ωστόσο και οι δύο χώρες ανάγουν ως προτεραιότητά τους τον σεβασμό προς το δίκαιο, εθνικό ή διεθνές, και αυτό είναι ένα σημαντικό κοινό στοιχείο που μοιράζονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα