Ιαπωνία: Δέσμευση για μείωση των ρύπων κατά 26%

H Ιαπωνία, η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο στις εκπομπές αερίου, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές έως το 2030 κατά 26 τοις εκατό από τα επίπεδα του 2013.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η πυρηνική ενέργεια, πρέπει να παρέχει περίπου 20-22 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του ΟΗΕ. Παράλληλα η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές , συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής

ενέργειας, θα πρέπει να επεκταθεί σε 22-24 τοις εκατό της συνολικής από το 11 τοις εκατό που βρίσκεται τώρα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το δίκτυο πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας, ΠΟΥ προέβλεπε για παραγωγή του ενός τετάρτου της συνολικής για τη χώρα, είχε απενεργοποιηθεί μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Ως αποτέλεσμα, η χώρα στηρίχθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, εξαιρετικά ρυπογόνου για το περιβάλλον και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία.

Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2013 ανήλθαν σε 1.400 εκατομμύρια τόνους. Η παγκόσμια παραγωγή από εκπομπές αερίων είναι γύρω στα 50 δις τόνους ετησίως. Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ αυτής της παραγωγής.

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), απαιτούνται περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου 40-70 τοις εκατό το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα