Η Τράπεζα του Ισραήλ πωλεί αποθεματικά για στήριξη του σεκέλ

Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει αποθεματικά αξίας $30 δισεκατομμυρίων στην ανοικτή αγορά, στην πρώτη τέτοια κίνηση που έγινε ποτέ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της χώρας, εν μέσω της σύρραξης με την Χαμάς.

Η κίνηση αυτή επέφερε σταθεροποίηση στο σεκέλ, το οποίο ανέκτησε τις απώλειες που παρουσίαζε νωρίτερα.

«Η τράπεζα θα κινηθεί στις

αγορές την ερχόμενη περίοδο, προκειμένου να περιορίσει την μεταβλητότητα στην συναλλαγματική ισοτιμία του σεκέλ και να παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα για την ομαλή λειτουργία των αγορών», ανέφερε η Τράπεζα του Ισραήλ.

Παράλληλα, η ισραηλινή ΚΤ ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ρευστότητα μέχρι και $15 δις στους μηχανισμούς ανταλλαγής νομισμάτων (swap).

«H Τράπεζα του Ισραήλ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλες τις αγορές και να ενεργεί με όλα τα διαθέσιμα μέτρα, όπως απαιτείται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ προς της ανακοίνωσης, το σεκέλ υποχώρησε πέραν του 2% έναντι του δολαρίου και συγκεκριμένα στο 3,92 ανά δολάριο, που είναι το χαμηλότερο σημείο των τελευταία επτάμισι ετών. Μετά την ανακοίνωση, ωστόσο, η ισοτιμία ανήλθε στο 3,86 καταγράφοντας απώλειες 0,6% έναντι του δολαρίου.

Το ισραηλινό νόμισμα κατέγραφε απώλειες 10% έναντι το δολαρίου το 2023, κυρίως λόγω του νόμου για αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης, ο οποίος σηματοδότησε σημαντική μείωση ξένων επενδύσεων στο Ισραήλ.

Παράλληλα, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ παρουσίασαν απώλειες 7% την Κυριακή, μία μέρα μετά την έναρξη της επίθεσης από την Χαμάς.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει συσσωρεύσει αποθεματικά πέραν των $200 δισ τα περισσότερα των οποίων από το 2008, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του σεκέλ έναντι του δολαρίου, έτσι ώστε να στηρίξει τους εξαγωγείς καθώς η εισροή επενδύσεων στη χώρα είχε παρουσιάσει σημαντική άνοδο. Η τελευταία φορά που η ισραηλινή ΚΤ είχε επέμβει στις αγορές ήταν το 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα