Η σημασία ένταξης της Ινδίας στο Τριμερές σχήμα Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Μια από της σημαντικότερες εξελίξεις της χθεσινής Τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσης των τριών ηγετών να διευρύνουν την συμμαχία με την Ινδία.

Η Ινδία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην αναπτυσσόμενη περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδα κάτι το οποίο θα ανοίξει νέες προοπτικές με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου κατ’ επέκταση. Την κίνηση αυτή παρακολουθεί με δυσπιστία και εκνευρισμό

 η Άγκυρα  καθώς οι σχέσεις της με την Ινδία δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο εξαιτίας του ζητήματος του Κασμίρ.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ινδίας ενοχλεί την Τουρκία

Η πρόταση, την οποία πρότεινε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη, κέρδισε την έγκριση και των τριών χωρών της εκκολαπτόμενης συμμαχίας και ο Ινδός ηγέτης θα κληθεί να παραστεί στην επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ το επόμενο έτος, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Νέο Δελχί ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μια διαδρομή φορτίων που συνδέουν την Ινδία μέσω της Αραβικής Χερσονήσου και στη Μεσόγειο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου φιλοδοξεί να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία στις χώρες του Κόλπου καθώς και να σφυρηλατήσει μια συμφωνία ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜ, ένας διάδρομος επικοινωνίας που θα μεταδίδει ψηφιακά δεδομένα μεταξύ ασιατικών και αραβικών χωρών και με την Ευρώπη και τη Δύση μέσω του Ισραήλ αναμένεται να κατασκευαστεί σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Πολλοί Ινδοί αναλυτές και πρώην πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή στην  πλατφόρμα Χ,

Keywords
Τυχαία Θέματα