Εντός του 2024 το ψηφιακό πορτοφόλι στην Κύπρο - Τι θα περιλαμβάνει

Υποθέστε ότι έχετε μία εφαρμογή στο κινητό διαμέσου της οποίας μπορείτε να ταξιδέψετε, να πραγματοποιήσετε συναλλαγές στην τράπεζα, να πάτε στο γήπεδο, να λάβετε τη συνταγή από τον γιατρό σας, να υπογράψετε. Αυτό στοχεύει να υλοποιήσει το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι το 2024, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Φίλιππο Χατζηζαχαρία να υποδεικνύει στο SigmaLive ότι στόχος είναι η διευκόλυνση της ζωής των πολιτών.

Ερωτηθείς

σχετικά, ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι η προσπάθεια έγκειται στη δημιουργία αντίστοιχης εφαρμογής με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα. Η εν λόγω ταυτότητα εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ και σ’ αυτήν έχει πρόσβαση γύρω στο 60% των Ευρωπαίων, με τη χρήση της, ωστόσο, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τι επιχειρεί να αναπτύξει το Υφυπουργείο

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός, το εθνικό application θα περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο, μεταξύ άλλων, τη ψηφιακή μορφή της ταυτότητας και της υπογραφής, και ηλεκτρονική συνταγογράφηση από γιατρό, ενώ μεταγενέστερος στόχος είναι να εμπλουτιστεί με την άδεια οδηγού, την κάρτα φιλάθλου κ.λπ.

Το application θα αναπτυχθεί πρώτα σε εθνικό επίπεδο, με βάση τον κώδικα που θα λάβει η Κύπρος από την ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει διαλειτουργικότητα και να είναι εφικτή η σύνδεση του εθνικού πορτοφολιού με το ευρωπαϊκό. Σκοπός είνα οι πολίτες να έχουν συγκεντρωμένα τα προσωπικά τους έγγραφα, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητά τους. 

Το χρονοδιάγραμμα

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία, γίνεται προεργασία, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό προσφορών, προκειμένου να αναπτύξουν την εφαρμογή. Προσωπικός στόχος του υφυπουργού, όπως υπέδειξε στο SigmaLive, είναι η εν λόγω εφαρμογή να είναι διαθέσιμη στους πολίτες μέχρι το τέλος του 2024.

Πόσο ασφαλή θα είναι τα δεδομένα;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ως προς την ασφάλεια των δεδομένων που θα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή και τις εύλογες ανησυχίες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στους πολίτες, ο υφυπουργός είπε ότι το application θα αναπτυχθεί με βάση γνωματεύσεις και συμβουλές από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ η ασφάλειά του θα ενισχύεται με δυνατότητες όπως αυτή του Face ID (αναγνώριση προσώπου).

Απώτερος στόχος, είπε καταληκτικά ο υφυπουργός, είναι σε μεταγενέστερο χρόνο η εθνική εφαρμογή να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή, κάτι που, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα υλοποιηθεί. Όταν γίνει αυτό, οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να ταξιδεύουν μόνο με το... κινητό τους. 

Διαβάστε επίσης: Ο ΠΟΥ υιοθετεί το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα