Η Κύπρος μέσα από τις στιγμές

Δεκατρία γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει
Το 2016 αφήνει πίσω του αεροπειρατείες, καταστροφικές πυρκαγιές και βαρύγδουπες δηλώσεις

Ένας χρόνος γεμάτος έντονες συγκινήσεις και σημαντικά γεγονότα μας αποχαιρετά. Θα ήταν σημαντική παράλειψη, εάν δεν ανατρέχαμε στο φινάλε της χρονιάς αυτής, στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο το 2016.

Η αεροπειρατεία
Χαραγμένη θα μείνει στη μνήμη μας η μέρα μιας παραλίγο αεροπειρατείας

στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, όταν ένας Αιγύπτιος, υπό την απειλή ψεύτικων εντέλει εκρηκτικών, αφού πρώτα ζήτησε να δει την πρώην γυναίκα του, τη Μαρίνα από την Ορόκλινη, στη συνέχεια εξέφρασε στους διαπραγματευτές την απαίτησή του να απελευθερωθούν Αιγύπτιες κρατούμενες στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης και τα αιτήματά του για το καθεστώς στη χώρα του. Τελικά η αεροπειρατεία είχε αίσιο τέλος, μιας και όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά την προσγείωση του αεροπλάνου.

«Μπλε λάμψη»
Προϊόν φαντασίας χαρακτηρίστηκε αρχικά μια περίεργη μπλε λάμψη στον ουρανό της Κύπρου, ορατή από πολλούς κατοίκους της χώρας μας. Η λάμψη, που συνοδεύτηκε από έναν έντονο κρότο, διεφάνη τελικά ότι ήταν η ουρά ενός μετεωρίτη, που έκανε τη βόλτα του πάνω από τους κυπριακούς αιθέρες. Η είδηση, όπως και η προηγούμενη, έκανε τον γύρο της Ευρώπης και όχι μόνο, μιας και πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας περί εξωγήινης ζωής.

Η πυρκαγιά στη Σολέα
Από το 2007 είχε να ζήσει η Κύπρος έναν πύρινο εφιάλτη. Τότε ήταν που η περιοχή του Σαϊττά είχε παραδοθεί στις φλόγες, που προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Μέχρι τότε, ο εφιάλτης είχε απομακρυνθεί για να θεριέψει ξανά στη Σολέα τον περασμένο Ιούνιο, όπου οι φλόγες τύλιξαν και κατέκαψαν σχεδόν 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αφήνοντας πίσω τους μια καταστροφή σε έναν από τους ζωτικότερους πνεύμονες της χώρας. Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση εκατοντάδων Κυπρίων εθελοντών, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πολιτείας, έσπευσαν να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών με όσα μέσα διέθεταν.

Η επίθεση των χούλιγκαν
Στις μαύρες στιγμές της χρονιάς έχει καταγραφεί και η άνανδρη επίθεση που δέχθηκε συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, εν ώρα εργασίας στο οίκημα του Συνδέσμου Φιλάθλων της Ομόνοιας στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια επεισοδίων των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι ετοιμάζονταν για την αναχώρησή τους για Λεμεσό, όπου και θα διεξαγόταν ο τελικός κυπέλλου, ένας κινηματογραφιστής του σταθμού τραυματίστηκε, ενώ μια κάμερα καταστράφηκε από την επίθεση.

«Διπλή» ώρα
Στα περίεργα της Ευρώπης καταγράφηκε για μια ακόμη χρονιά η Κύπρος με αφορμή την αλλαγή ώρας, που ήρθε μόνο στις ελεύθερες περιοχές του νησιού και όχι στις κατεχόμενες. Το ψευδοκράτος, ακολουθώντας την απόφαση του «σουλτάνου» της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν προχώρησε σε αλλαγή της χειμερινής ώρας κι έτσι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει δυο διαφορετικές ώρες.

«Αντάρτικο» για τις ακακίες
Ο Εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων της Κύπρου είχε να διαχειριστεί φέτος μια πρωτόγνωρη εμπειρία: αντάρτικο των κατοίκων του χωριού Ξυλοφάγου στους στρατιώτες του, λόγω παράνομης κοπής ακακιών. Οκτακόσιοι περίπου κάτοικοι είχαν εγκλωβίσει 300 στρατιώτες εντός των βρετανικών βάσεων, τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να κλαδέψουν ακακίες. Η αντίδραση των κατοίκων συνδέθηκε με το παράνομο κυνήγι των αμπελοπουλιών, μιας και οι ακακίες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για να αιχμαλωτίζονται τα συμπαθή πτηνά.

Γεννητούρια στον αυτοκινητόδρομο
Το πρώτο βρέφος που γεννήθηκε σε αυτοκινητόδρομο είναι από την Κύπρο. Μάλιστα! Το πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, όταν γυναίκα που μετέβαινε στην κλινική γέννησε στο αυτοκίνητο, με τις οδηγίες του προσωπικού του κέντρου ασθενοφόρων, οι οποίοι έδιδαν οδηγίες μέσω τηλεφώνου, μέχρις ότου φθάσουν οι ίδιοι στη σκηνή.

Ο τάφος του Βασίλη Μιχαηλίδη
«Η Ρωμιοσύνη έν' φυλή συνότζαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψει, κανένας, γιατί σκέπει την 'που τ' άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη έν' να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει». Έναν αιώνα μετά τον θάνατο του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, εντοπίζεται στη Λεμεσό ο τάφος του, μετά από συντονισμένες έρευνες εμπειρογνώμων και ιστορικών του νησιού.

Μπέρδεψαν τους θύτες
Από τη λίστα των highlights της χρονιάς δεν λείπουν, φυσικά, και τα κατορθώματα της κυπριακής Αστυνομίας, μέλη της οποίας φέρεται να μπέρδεψαν λίγο τις τηλεφωνικές γραμμές, με αποτέλεσμα αντί να επικοινωνήσουν με τα διεθνή γραφεία της Interpol, να επικοινωνήσουν με Σέρβους εκτελεστές, οι οποίοι σχεδίαζαν κτυπήματα στη χώρα μας.

Μάλιστα, για το περιστατικό υπήρξε και πανευρωπαϊκή έκθεση, η οποία εμμέσως πλην σαφώς άφηνε εκτεθειμένη την κυπριακή Αστυνομία, αφήνοντας αιχμές για μέλη της που έχουν σχέση με τον υπόκοσμο. Το περιστατικό, που απασχόλησε αρκετά τον Τύπο αλλά και τις Αρχές, φαίνεται πως έληξε με μετάθεση του αστυνομικού ο οποίος υπέπεσε στο λάθος.

Το δυστύχημα στα κατεχόμενα
Στα σημαντικά του έτους δεν θα μπορούσε να μην καταγραφεί και η αναστάτωση που προκλήθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον δρόμο της κατεχόμενης Κερύνειας, συνεπεία του οποίου σκοτώθηκαν τρεις μαθήτριες. Το συμβάν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με παναπεργίες και συλλήψεις από τις κατοχικές «αρχές».

«Οι εξ Ελλάδος επισκέπτες»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία σαφώς και δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια ανασκόπηση. Λίγο πίσω πάμε, προκειμένου να συναντήσουμε την κατακριτέα από πολλούς δήλωσή του, για τους «εξ Ελλάδος επισκέπτες», εννοώντας τους Ελλαδίτες οι οποίοι σχολιάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η εν λόγω δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά «Χωρίς Περιστροφές».

Οι Ναινέκοι και οι Οχιάδες
Θύμησες ξύπνησε επίσης ο Πρόεδρος για τους Ναινέκους και τους Οχιάδες, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό, μετά το πέρας μιας ακόμη συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαλαρό ύφος και χαμογελώντας, απάντησε σε δημοσιογράφους, που ρωτούσαν επίμονα για την υπογραφή ενδιάμεσης λύσης, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια ενδιάμεση λύση. Το τριπλό «Όχι» του Νίκου Αναστασιάδη στο συγκεκριμένο ερώτημα συνοδεύτηκε από την ατάκα: «Ελπίζω να ικανοποίησα και Ναινέκους και Οχιάδες».

Το βιβλίο του τέως Προέδρου
Το «παρών» του στην ανασκόπηση δίνει βεβαίως και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή την έκδοση του πολυσυζητημένου βιβλίου του με τον τίτλο «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία». Το βιβλίο προκάλεσε, ως αναμενόταν, σάλο, μιας και στο περιεχόμενό του συμπεριλαμβάνει όλες τις περιόδους «φωτιά» για τις οποίες κατηγορήθηκε σφόδρα ο τέως Πρόεδρος, και ειδικότερα την περίοδο που προηγήθηκε της οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί.

Keywords
Τυχαία Θέματα