Μερικώς αποδεκτή η αίτηση Μπουλούτα

Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπορέσει να προσκομίσει μαρτυρία
Με την προσφυγή του, ο πρώην ισχυρός ανήρ της Λαϊκής ζητά ουσιαστικά από το Δικαστήριο να κηρύξει άκυρη, παράνομη και στερημένη οποιουδήποτε νομικού αποτελέσματος την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε μερικώς δεκτή την αίτηση που καταχώρησε ενώπιόν του ο Ευθύμιος Μπουλούτας, με την οποία ζητούσε να του επιτραπεί η προσκόμιση μαρτυρίας σε σχέση με την προσφυγή του κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

για επιβολή στον ίδιο διοικητικού προστίματος ύψους €100.000 για παράβαση του άρθρου 11(2)(β) του Ν.116(Ι)/2006.

Με την προσφυγή του, ο κ. Μπουλούτας ζητά ουσιαστικά από το Δικαστήριο να κηρύξει άκυρη, παράνομη και στερούμενη οποιουδήποτε νομικού αποτελέσματος την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με την προαγωγή του ο κ. Μπουλούτας ζητούσε, επίσης, την έκδοση διατάγματος για επιθεώρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συγκεκριμένων ημερομηνιών - αίτημα όμως που ικανοποιήθηκε και ως εκ τούτου αποσύρθηκε.

Ποιες μαρτυρίες ζητούσε
Με την αίτησή του, ο κ. Μπουλούτας ζητούσε την άδεια του Δικαστηρίου προκειμένου να προσκομίσει ενώπιόν του την εξής μαρτυρία:
α) Αντίγραφο άρθρου της Εφημερίδας «Αλήθεια», ημερ. 26.1.2014 με τίτλο «Ξεκίνησαν νέες έρευνες για τη Λαϊκή».
β) Ένορκη δήλωση ημερ. 18.9.2014 του κ. Τάκη Αγαθοκλέους, συντάκτη του αναφερόμενου στο (α) πιο πάνω άρθρου.
γ) Ένορκη δήλωση, ημερ. 7.11.2013, του κ. Θεοφάνη Λιβέρα, εκδότη του περιοδικού «Ευροκέρδος».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η προσφυγή του κ. Μπουλούτα αφορά απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι ο ίδιος παρέβη το άρθρο 11(2)(β) του Νόμου 116(Ι)/2006, επειδή προέβη, κατά τον ισχυρισμό της Επιτροπής, σε παραπλανητική δήλωση, αναφορικά με τη ρευστότητα της Marfin Popular Bank, ότι «ο όμιλος είναι υγιής, έχει ρευστότητα», την οποία του απέδωσε μόνο το περιοδικό «Ευροκέρδος» και όχι άλλα μέσα ενημέρωσης.

Δεν αποδόθηκαν ορθά
Η Επιτροπή, μέσω της γραπτής αγόρευσης των συνηγόρων της, αναφέρει ότι οι δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν αποδόθηκαν ορθά από την εφημερίδα «Αλήθεια» και ότι: «Επειδή οι δηλώσεις της Προέδρου δεν αποδόθηκαν ορθά, η εφημερίδα «Αλήθεια» αποδέχτηκε να δημοσιεύσει τη διευκρίνιση της Προέδρου της Επιτροπής στις 31.1.2014».

Συνιστά σαφή απόδειξη μεροληψίας
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουλούτας εκφράζει τη θέση ότι η έκφραση από την Πρόεδρο της Επιτροπής αισιοδοξίας για στοιχειοθέτηση αστικών και ποινικών ευθυνών εναντίον του ιδίου, συνιστά σαφή απόδειξη μεροληψίας και προκατάληψης εναντίον του.

Θεωρεί, δε, ότι είναι ορθό και δίκαιο και προς το συμφέρον της δικαιοσύνης να τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου τόσο το σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Αλήθεια», όσο και η αναφερόμενη ένορκη δήλωση του Τ. Αγαθοκλέους ημερ. 18.9.2014, ούτως ώστε το Δικαστήριο να μπορεί να αξιολογήσει τους σχετικούς ισχυρισμούς του περί μεροληψίας και προκατάληψης.

Αποτελεί επίσης θέση του κ. Μπουλούτα, ότι δεν προέβη σε δήλωση όπως αυτή που ανέφεραν η Επιτροπή και το περιοδικό «Ευροκέρδος» και ότι το εν λόγω περιοδικό δεν είχε αποδώσει ορθά τα λεγόμενα του.

Το Δικαστήριο έχοντας μελετήσει με μεγάλη προσοχή την αίτηση για προσαγωγή μαρτυρίας, την ένσταση σε αυτήν καθώς και τις αγορεύσεις των δικηγόρων σε σχέση με την αίτηση, αλλά και τα δικόγραφα και τις γραπτές αγορεύσεις στην κυρίως προσφυγή, αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση του κ. Μπουλούτα όπως του επιτραπεί να προσκομίσει ως μαρτυρία αντίγραφο άρθρου της εφημερίδας Αλήθεια ημερ. 26.1.2014 με τίτλο «Ξεκίνησαν νέες έρευνες για τη Λαϊκή» και την ένορκη δήλωση ημερ. 18.9.2014 του κ. Τάκη Αγαθοκλέους, συντάκτη του αναφερόμενου στο πιο πάνω άρθρου, χαρακτηρίζοντας τη μαρτυρία αυτή ως άσχετη.

Υπάρχει η δυνατότητα της αντεξέτασης
Το Δικαστήριο αποδέχτηκε, ωστόσο, όπως επιτραπεί στον ίδιο να προσκομίσει ως μαρτυρία την ένορκη δήλωση του Θεοφάνη Λιβέρα, εκδότη του περιοδικού «Ευροκέρδος». Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι η ένορκη δήλωση είναι σχετική, διότι αφορά το επίδικο δημοσίευμα και τις σχετικές επίδικες εκεί δηλώσεις του αιτητή. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως σε αυτό το στάδιο η μαρτυρία δεν αξιολογείται περαιτέρω, κάτι που θα ακολουθήσει, με δεδομένο πάντα, ότι υπάρχει η δυνατότητα της αντεξέτασης του μάρτυρα και στο πλαίσιο αυτό και υποβολής ερωτήσεων και από το Δικαστήριο.

Με την ένορκη δήλωση του κ. Λιβέρα, προστίθεται, ο κ. Μπουλούτας θέλει να αποδείξει γεγονότα που ανάγονται στον σχετικό ουσιώδη χρόνο, δηλαδή πριν την έκδοση της επίδικης απόφασης, αυτόν δηλαδή που αφορά στην ίδια τη δήλωση του αιτητή στον δημοσιογράφο-συντάκτη του περιοδικού «Ευροκέρδος» και του επίμαχου άρθρου σε αυτό, σε μία προσπάθεια επίρρωσης του ισχυρισμού του, ότι πιθανόν να μην αποδόθηκε με ακρίβεια η απάντηση στο ερώτημα που του τέθηκε και όχι βεβαίως ότι δεν προέβη καθόλου σε δήλωση, κάτι που δεν αμφισβήτησε.

Η αίτηση γίνεται δεκτή μερικώς
Καταλήγοντας, το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι η αίτηση γίνεται δεκτή μερικώς και τα έξοδα επιδικάζονται υπέρ του κ. Μπουλούτα. Ο Ευθύμιος Μπουλούτας είναι ένας από τους 4 κατηγορουμένους στην πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας, η οποία παραπέμφθηκε στις 28/11/2016 σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Μάρκος Φόρος, Παναγιώτης Κουννής και ο Νεοκλής Λυσάνδρου. Η υπόθεση είναι ορισμένη για ακρόαση στις 17 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα