Η Κομισιόν χαιρετίζει τη μείωση ρύπων στα αεροπλάνα

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία ορόσημο που επιτεύχθηκε χθες από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), με την υιοθέτηση παγκόσμιων μέτρων που βασίζονται στην αγορά (Global Market-Based Measure - GMBM) για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις διεθνείς αερομεταφορές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για αυτή τη συμφωνία, η οποία συνιστά την πρώτη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών CO2, σε παγκόσμιο κλάδο.

Μέρες μετά την κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού

με την ΕΕ, αυτή η νέα πολυμερής συμφωνία δείχνει ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C. Είναι επίσης βασικό σημείο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κινητικότητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν.

Η Επίτροπος για τις Μεταφορές Β. Μπούλκ παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία είπε πως "αυτή η πρωτοφανής συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές, όπου η βιωσιμότητα γίνεται τελικά μέρος του τρόπου που πετάμε. Η Ευρώπη συνεχώς υποστήριζε μία σφαιρική και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της αύξησης των εκπομπών ρύπων των αερομεταφορών, που διαφορετικά προβλέπεται να φθάσει το 300% έως το 2050. Σήμερα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επιμονή έχουν φέρει αποτελέσματα, πράγμα που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ουδέτερη αύξηση των εκπομπών άνθρακα στην αεροπορία."

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόντρεαλ από τη συνέλευση της ICAO προβλέπει τη δημιουργία παγκόσμιων μέτρων που βασίζονται στην αγορά (GMBM), η οποία θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να αντισταθμίσουν την αύξηση των εκπομπών CO2 τους μετά το 2020.

Για να γίνει αυτό, οι αεροπορικές εταιρείες θα αγοράσουν «μονάδες εκπομπών» από έργα μείωσης των εκπομπών CO2 σε άλλους τομείς της οικονομίας (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Στην πρώτη φάση της, 65 χώρες θα συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν από την αρχή. Οι συμμετέχουσες χώρες περιλαμβάνουν 18 από τα 20 κορυφαία μέλη με την μεγαλύτερη διεθνή δραστηριότητα πολιτικής αεροπορίας. Στη δεύτερη φάση, η συμμετοχή είναι υποχρεωτική εκτός από εκείνες τις χώρες που εξαιρούνται (χώρες με μικρές αεροπορικές δραστηριότητες). Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των εκπομπών πάνω από τα επίπεδα του 2020 θα αντισταθμιστούν από το καθεστώς μεταξύ 2021 και 2035.

Η συμφωνία προβλέπει επανεξέταση ανά τριετία, η οποία θα εγγυάται ότι το σύστημα μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς, και ότι ο κλιματικός στόχος της επιτυγχάνεται και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η Συνέλευση επίσης ενέκρινε επίσημα το πρώτο πρότυπο εκπομπών CO2 για τα αεροσκάφη, μετά από έξι χρόνια διεθνών διαπραγματεύσεων.

Τα συμμετέχοντα κράτη αναμένεται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη σχετικών εκτελεστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Η Κομισιόν τώρα θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα