Μουίζνιεκς:Ζητά τέλος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε Τουρκία

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς σε υπόμνημά του την Παρασκευή καλεί τις αρχές στην Τουρκία να τερματίσουν το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

Το υπόμνημα του κ. Μουίζνιεκς ετοιμάστηκε μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία μεταξύ 27 και 29 Σεπτεμβρίου και αφορά στις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

«Ο Επίτροπος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα οι τουρκικές αρχές να περιορίσουν ορισμένες υπερβολές της κατάστασης έκτακτης ανάγκης»,

αναφέρεται στα συμπεράσματα του υπομνήματος.

Επιθυμεί επίσης «να τονίσει για ακόμη μια φορά ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί επιλεκτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνωμοτών του πραξικοπήματος ή των μελών του FETO/PDY».

Ο κ. Μουίζνιεκς αναγνωρίζει ότι έχουν διαπραχθεί πολύ σοβαρά εγκλήματα, που μπορεί και αυτά να αποτελούν τεράστιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει τιμωρία.

«Η ανησυχία του είναι μάλλον για το σύστημα προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», αναφέρεται.

Οι αποκλίσεις από το κράτος δικαίου και τις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να επισπεύσουν την τιμωρία των ενόχων και ο Επίτροπος «κατανοεί τον πειρασμό να γίνει κάτι τέτοιο». Αλλά μια τέτοια προσέγγιση «θα αφήσει ανεξίτηλες πληγές και θα είναι εξαιρετικά επιζήμιες μακροπρόθεσμα».

Το καλύτερο αντίδοτο εναντίον της τρομοκρατίας, σημειώνεται, «είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, περιλαμβανομένης της χρήσης νόμιμης διαδικασίας και μιας προσέγγισης αιτιολογημένης και ορθολογικής».

Στην ίδια γραμμή, προστίθεται, «η διαφάνεια είναι το καλύτερο όπλο εναντίον μιας μυστικής οργάνωσης, η οποία το πιο πιθανόν να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε αίσθηση αδικίας ή θυματοποίησης που προκλήθηκε λόγω σπουδής».

Γι αυτό, αναφέρεται, «ο Επίτροπος επιμένει στο επείγον της επαναφοράς στις συνήθεις διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες, τερματίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το συντομότερο δυνατόν».

Έως τότε, οι αρχές θα πρέπει ν` αρχίσουν να επαναφέρουν τις διαδικασίες και τις ασφαλιστικές δικλείδες από τις αποκλίσεις το συντομότερο δυνατόν με μια προσέγγιση που θα αφορά τομέα με τομέα, υπόθεση με υπόθεση.

Καλεί επίσης τις Τουρκικές αρχές να χρησιμοποιήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εμπειρία και την καθοδήγηση σωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σ` αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα