Η ιστορική "βουτιά" της αποστολής της διαστημικής Ροζέτας

Με μια βουτιά από ύψος 20 χιλιομέτρων θα ολοκληρωθεί η ιστορική αποστολή Ροζέτα, η οποία θα τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με χρήσιμες πληροφορίες τόσο για το σύμπαν όσο και για την προέλευση της ζωής στη Γη.

Το διαστημικό σκάφος Ροζέτα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕΣΑ) θα θέσει τον εαυτό του σε λίγη ώρα σε σκόπιμη πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη, 67P/Churumov-Gerasimenko, τον οποίο συνόδευε τα τελευταία δύο χρόνια.

Αν και η Ροζέτα δεν έχει κατασκευαστεί για να προσεδαφίζεται, το τέλος της είναι προδιαγραμμένο και θα είναι πάνω στον κομήτη, με μια όσο το δυνατό πιο `ανώδυνη` πρόσκρουση.

Ο,τι απομείνει από την Ροζέτα θα παραμείνει για πάντα στον κομήτη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 γράφτηκε ιστορία στα διαστημικά χρονικά όταν για πρώτη φορά σκάφος ανθρώπινης κατασκευής, το `Φιλαί` αποκολλήθηκε από το μητρικό διαστημικό του σκάφος, το `Ροζέτα`, και προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια ενός κομήτη, ύστερα από ταξίδι δέκα χρόνων, που ξεκίνησε το 2004.

Το σκάφος “Φιλαί” προσεδαφίστηκε πάνω στον αφιλόξενο κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, ο οποίος απείχε τότε μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από την Γη.

Πρόκειται για μια αποστολή της ESA, η οποία ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια και αναμένεται ότι θα δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την δομή των κομητών, όσο και για το Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά κυριότερα για την δημιουργία της ζωής στους πλανήτες, καθώς πιστεύεται ότι η ζωή στη Γη ήταν αποτέλεσμα της επαφής του πλανήτη μας με έναν κομήτη.

Εξάλλου, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι επιστήμονες της ESA θα τερματίσουν την ιστορική αποστολή της Ροζέτας, στέλνοντας το σκάφος να συγκρουστεί με τη σκληρή επιφάνεια του σκονισμένου, παγωμένου κομήτη 67P/Churumov-Gerasimenko σήμερα γύρω στις 13:40 ώρα Κύπρου.

Η Ροζέτα θα τραβήξει μερικές κοντινές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και θα αναλύσει τα αέρια της επιφάνειας του κομήτη, στέλνοντάς το τελευταίο της μήνυμα προς τη Γη, πριν προσκρούσει στην επιφάνεια του κομήτη.

"Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) χειροκροτεί την αποστολή Ροζέτα, που ενίσχυσε σοβαρά την επιστημονική μας γνώση για τους κομήτες και κατά συνέπεια την επιστημονική μας κατανόηση της δημιουργίας του Ηλιακού μας Συστήματος καθώς και το πως ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας. Σήμερα αυτή η ιστορική αποστολή κλείνει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο - την προσεδάφιση-πρόσκρουση της Ροζέττας στον κομήτη που μελέτησε για 25 μήνες, στέλνοντας έτσι τις πιο κοντινές φωτογραφίες με την υψηλότερη ανάλυσης του κομήτη", αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι στην αποστολή της Ροζέτα σημειώθηκαν αρκετές ιστορικές πρωτιές μεταξύ των οποίων η πρώτη περιστροφή διαστημικού σκάφους γύρω από κομήτη, όπως και η πρώτη προσεδάφιση διαστημικού σκάφους σε επιφάνεια κομήτη. Ήταν επίσης η πρώτη διαστημική αποστολή που διαπέρασε την ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, με μοναδική πηγή ενέργειας τον ήλιο με φωτοβολταϊκά πάνελ. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Ροζέτα και τον Φιλαί θα απασχολήσουν για χρόνια τους επιστήμονες, βοηθώντας τους να κατανοήσουν πως διαμορφώθηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Η Ροζέτα εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από την διαστημική βάση στη Γαλλική Γουιάνα. Στις 6 Αυγούστου 2014, το σκάφος έφτασε στον κομήτη 67P/Churumov-Gerasimenko και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν ενώ, λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου, η αποστολή πέτυχε την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, όταν το Φιλαί προσγειώθηκε στην επιφάνειά του μετά από κάθοδο 7 ωρών.

Η προσγείωση του, βάρους 100 κιλών, Φιλαί στην επιφάνεια του κομήτη, το Νοέμβριο του 2014, θεωρείται μία από τις πιο ακριβείς προσγειώσεις στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης – παρόλο που το, μεγέθους ίσου με το μέσο πλυντήριο, Φιλαί κατέληξε σε μία χαράδρα απ’ όπου δεν μπορούσε να επαναφορτιστεί πλήρως από τις ηλιακές ακτίνες.

Η Ροζέτα επίσης εντόπισε στον 67P/Churumov-Gerasimenko, οργανικές χημικές ενώσεις (π.χ. ακετόνη) - εύρημα που ενισχύει τη θεωρία ότι οι κομήτες μετέφεραν πολύπλοκες χημικές ενώσεις στη Γη, δισεκατομμύρια χρόνια πριν τον σχηματισμό της ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα