Η ιστορία της 14χρονης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών

Η ιστορία της 14χρονης που εντοπίστηκε λιπόθυμη στην οδό Λήδρας, έφερε στην επιφάνεια κάποιες ελλείψεις και ανάγκες του κράτους και των υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, η Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Δρ. Όλγα Καλακούτα είπε πως όντως το πρόβλημα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη ανέδειξε μια αδυναμία όσον αφορά τη φιλοξενία και διαμονή ανηλίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης και εξάρτησης και δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον.

Το Υπουργείο Υγείας,

σύμφωνα με την ίδια, έχει προχωρήσει και από τις αρχές του 2017 έχει τεθεί σε λειτουργία, Κέντρο Ασφαλούς Νοσηλείας για ανήλικους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που έχουν κάποια παραβατική συμπεριφορά, για τους οποίους, ωστόσο, χρειάζεται η έκδοση διατάγματος. Ο χώρος αυτός, όπως είπε, βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και είναι για βραχυχρόνια εσωτερική νοσηλεία ανηλίκων παιδιών και αφορά την κάλυψη της επείγουσας ανάγκης η οποία υπάρχει.

«Το πρόβλημα, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει, είναι η μακροχρόνια στήριξη των παιδιών που θα φύγουν από εκεί ή άλλων παιδιών που δεν χρήζουν παραμονής στο Νοσοκομείο», είπε, προσθέτοντας «Κάτω από τον συντονισμό του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου έχει ολοκληρωθεί πρόταση για μια πολυθεματική διαχείριση αυτών των παιδιών. Στην πρόταση έχουν εμπλακεί και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οι νοσηλευτικές υπηρεσίας, όπως και το Υπουργείου Εργασίας και το Γραφείο Ευημερίας».

Όπως εξήγησε η Δρ Καλακούτα, με την ολοκλήρωση της πρότασης, προβλέπεται η δημιουργία ξενώνα που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό που θα το στελεχώνει και παράλληλα θα έχει την πολυθεματική στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να η μη ιδρυματοποίηση των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα