Η Γαλλία τάσσεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Γαλλία επιθυμεί λύση του Κυπριακού, είπε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Rene Troccaz, προσθέτοντας ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Troccaz συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στα γραφεία του ΑΚΕΛ,

με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον οποία συζήτησαν το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι είχαν μία πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση για το Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γαλλίας, .

«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις για την παρούσα φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό πρόβλημα και έχουμε συζητήσει, επίσης, και τις προοπτικές, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην Διεθνή Διάσκεψη. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την Διεθνή Διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθούν αποκλειστικά και μόνο, τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια. Δεν μπορεί να συζητηθεί το οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού . Η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι έχουν συζητήσει και τα θέματα ουσίας και τα διαδικαστικά ζητήματα.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρέσβη για την σταθερή θέση αρχών στη βάση των οποίων η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε εδώ και χρόνια για τη λύση στο Κυπριακό. Δεν είναι υπερβολή αν πω ότι η Γαλλία σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ήταν πάντοτε στο πλευρό μας από θέσεις αρχών, όχι γιατί μας αγαπά επειδή είμαστε Ελληνοκύπριοι, αλλά γιατί θεωρεί ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας. Θέλω λοιπόν να τον ευχαριστήσω και είμαι βέβαιος ότι και στις δύσκολες στιγμές οι οποίες θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο η Γαλλία θα βρεθεί στο πλευρό της Κύπρου για ακόμα μία φορά», συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος Πρέσβης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι συμφωνεί με αυτά που είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Άντρο Κυπριανού που είναι φίλος. Η Γαλλία, το είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος όταν ήρθε την περασμένη εβδομάδα εδώ στην Κύπρο, στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, συνέχισε, επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

«Αυτή η λύση, πρώτον, είναι ασφαλώς υπόθεση των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά εμείς έχουμε κάποιες ευθύνες σαν χώρα μέλους της ΕΕ που είναι μία πολύ σημαντική διάσταση της επίλυσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι θέμα και ευρωπαϊκό και όχι μόνο ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών διότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και ασφαλώς είναι μία διαπραγμάτευση η οποία γίνεται υπό την αιγίδα των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι η Γαλλία, θέλουμε να βοηθήσουμε. Το είπαμε, το επαναλαμβάνουμε και είχαμε μάλιστα μια πολύ ενδιαφέρουσα για μένα συζήτηση με τον Άντρο Κυπριανού γι’ αυτά τα θέματα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η Γαλλία θα παραστεί στη Διάσκεψη της Γενεύης και σε ποιο επίπεδο, ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούνε.

«Εμείς είπαμε ποιες είναι οι προθέσεις μας. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε. Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε χρήσιμοι και να βοηθήσουμε για την επίλυση του Κυπριακού. Έχει ασφαλώς σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ το πρώτο λόγο να πει. Τώρα γίνεται η Σύνοδος Κορυφή της ΕΕ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει την υποστήριξη των υπολοίπων χωρών της ΕΕ και τη στήριξη της Γαλλίας η οποία είναι δεδομένη και δεύτερον, είναι αυτή η συνάντηση στην Γενεύη και είπαμε ότι είμαστε στην διάθεση όλων των πλευρών για να βοηθήσουμε σαν χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αυτό που είπαμε, που εκφράσαμε είναι η διάθεση μας να βοηθήσουμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα