Κυπριακό: Δεν αποκλείεται επίσημη δήλωση από μέρους ΕΕ

Δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμα και έκδοση γραπτής δήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της ΕΕ για συμμετοχή στη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Σίγμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα "Μεσημέρι και κάτι", ανέφερε ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων και αξιωματούχων, δεν αποκλείεται

να έχουμε και απτές εξελίξεις από πλευράς ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες του Σίγμα, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι απτές εξελίξεις να είναι η γραπτή δήλωση εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ, από τη χώρα που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μεγάλων και ηγετικών χωρών, τόσο για ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά ακόμα και για συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη. Ήδη κατ’ ιδίαν ενημέρωση ζήτησε η Σλοβακία, αλλά και η επόμενη χώρα που θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα ενημερώσει για την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη αλλά και για το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η ενημέρωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πεδίο είναι ο καλύτερος μοχλός, το καλύτερο εχέγγυο για να καταλήξουμε σε θετικό σημείο στο Κυπριακό.

Στόχος, σημείωσε, είναι να υπάρξει μια πετυχημένη Διάσκεψη για την Κύπρο. Η Γαλλία είναι μια χώρα που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ αλλά και ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να επιφέρει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια για θετική επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι αυτοσκοπός, σημείωσε, η συμμετοχή πολλών και μεγάλων χωρών. Αυτοσκοπός είναι να συμμετέχουν χώρες που να μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για λύση με ουσιαστικό τρόπο.

Αργότερα σήμερα ο ΠτΔ θα ενημερώσει όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

President of #Cyprus @AnastasiadesCY has just arrived at the meeting with the #EPP leaders ahead of #EUCO #EPPSummit pic.twitter.com/f8uCoUY1yW

— EPP (@EPP) December 15, 2016

Keywords
Τυχαία Θέματα