Aυξημένες πιέσεις Κομισιόν προς κυβέρνηση για την οικονομία

Ανησυχίες για τις αυξανόμενες πιέσεις προς την κυπριακή Κυβέρνηση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης, κυρίως στο πλαίσιο του εκλογικού κύκλου, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ταυτόχρονα πως “παραμένουν σημαντικοί” οι κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της κυπριακής οικονομίας, σχετίζονται κυρίως με τη μεγάλη - αν και σιγά σιγά μειώνεται - έκθεση της Κυβέρνησης σε ενδεχόμενες

οικονομικές υποχρεώσεις της στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και με δυνητικά δυσμενείς μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Οι δυσμενείς δημοσιονομικές εξελίξεις, σύμφωνα με την Κομισιόν, “περιλαμβάνουν τις αυξανόμενες πιέσεις για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης, κυρίως στο πλαίσιο του εκλογικού κύκλου”.

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει η Κομισιόν, το πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον και οι αντιδράσεις από κεκτημένα συμφέροντα έχουν επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του δημόσιου χρέους με ταχύτερους ρυθμούς.

Κατάργηση του φόρου ακινήτων

Αναφορικά με την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από το 2017, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι αυτό υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εσόδων του κράτους και έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία αρχικά προοριζόταν για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων εσόδων.

Η φορολογία ακινήτων είναι μεταξύ των λιγότερων στρεβλωτικών φόρων και επομένως συμβάλει σε μια περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη δομή δημοσίων εσόδων, επισημαίνει.

Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της ότι οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα για περιορισμό του αντίκτυπου που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η κατάργηση του φόρου ακινήτων.

Προβλέψεις για δημοσιονομικό ισοζύγιο

Η Κομισιόν αναμένει μια επιδείνωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2016, λόγω κυρίως της σημαντικής μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας που αφορά την επιβολή ΦΠΑ για υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται τις φθινοπωρινές της προβλέψεις, θα οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης για το 2016 στο 0,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3%.

Για το 2017, η Κομισιόν αναμένει επιδείνωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου στο 2% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 αναμένει αύξηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο 2,5% του ΑΕΠ, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της αγοράς εργασίας, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρατικών εσόδων και του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών.

Ωστόσο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ικανότητα της Κύπρου για να επιτύχει ονομαστικό πλεόνασμα στο επόμενα χρόνια, όπως έχει δεσμευθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής, παραμένει ευάλωτη από μια αύξηση των τόκων για το δημόσιο χρέος.

“Αυτό απαιτεί τη συνέχιση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής”, τονίζει.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2018 στο 100,6% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα