Η Ευρώπη τρέχει για Brexit, η Σκωτία παλεύει για Remain

Σειρά επαφών με τους επικεφαλής της ΕΕ πραγματοποιεί σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παραμείνει η χώρα της εντός της ΕΕ μετά την νίκη του Brexit. Την ίδια ώρα, ομάδα ειδικών αναλαμβάνει να την βοηθήσει για να πετύχει τον στόχο της παραμονής.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, η Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση το απόγευμα με τον ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ήδη, από χθες η Στέρτζον δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Απόρριψη από Τουσκ

Διαφορετική

ήταν η αντιμετώπισή της από τον Πρόεδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει με Πρωθυπουργό της Σκωτίας το φλέγον αυτό ζήτημα, καθώς, ο ίδιος θεώρησε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Σύσταση ομάδας ειδικών

Η ίδια, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Σκωτία "εντός". Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής express, η Στέρτζον συγκροτεί ομάδα ειδικών για να την συμβουλεύσουν πώς να χειριστεί το θέμα.

Λεκτικές αντιπαραθέσεις "στο παρά πέντε" της αποχώρησης Κάμερον

Πάντως, η Στέρτζον δεν φαίνεται να διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Χαρακτηριστική είναι δήλωση της σύμφωνα με την οποία το διάστημα των τριών μηνών μέχρι να αναλάβει την πρωθυπουργία ο διάδοχος του κ.Κάμερον η βρετανική οικονομία θα ζημιώσει περαιτέρω.

Η «κόντρα» έγινε αισθητή και αμέσως μετά το Brexit, όταν η Σκωτία ανακοίνωνε, πως θα διεξάγει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Ο Κάμερον απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι η Σκωτία έχει ήδη προβεί στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το 2014 και πως για να προβεί σε δεύτερο θα πρέπει το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει «το πράσινο φως».

Υπενθυμίζεται, ότι οι περισσότεροι Σκωτσέζοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην Σκωτία, το 62% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ την ώρα, που το Brexit άγγιζε το 52% σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας.

Πιστεύετε ότι η Σκωτία θα καταφέρει να μείνει στην ΕΕ;

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα