Η ΕE στηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τη συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, με την αμφισβήτηση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην πιστοποιήσει τη συμμόρφωση του Ιράν με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), ως "κάτι που συμβαίνει στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας των ΗΠΑ".

Ενθαρρύνει, δε, τις ΗΠΑ

να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους προς την JCPOA και να εξετάσουν τις συνέπειες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, των εταίρων της και της περιοχής, πριν από τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των 28, η συμφωνία (Joint Comprehensive Plan of Action ή JCPOA), "το αποκορύφωμα των δώδεκα ετών διπλωματίας που διευκόλυνε η ΕΕ και εγκρίθηκε ομόφωνα από την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αποτελεί βασικό στοιχείο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής.

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει ότι η επιτυχής εφαρμογή της, εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει αποκλειστικά ειρηνικό.

Η ΕΕ υπογραμμίζει, με την κοινή δήλωση που ενέκρινε το Συμβούλιο, ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εξακρίβωσε 8 φορές ότι το Ιράν εφαρμόζει όλες τις δεσμεύσεις που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο και αυστηρό σύστημα παρακολούθησης.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή όλων των τμημάτων της JCPOA. Υπογραμμίζει, δε, ότι η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια έχει θετικό αντίκτυπο στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των οφελών για τον ιρανικό λαό. Ενισχύει τη συνεργασία και επιτρέπει συνεχή διάλογο με το Ιράν.

Ενώ η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή, επαναλαμβάνει την ανάγκη να τις αντιμετωπίσει με διπλωματία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να προωθήσει ενεργά και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει ένα πιο σταθερό, ειρηνικό και ασφαλές περιφερειακό περιβάλλον.

Τέλος, κατά την ίδια συνεδρίαση των Υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο ενέκρινε και συμπεράσματα με θέμα τη στρατηγική της ΕΕ για το Αφγανιστάν.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στο Αφγανιστάν, καθώς και για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα.

Η στρατηγική για το Αφγανιστάν εστιάζει σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας: προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της περιφερειακής ασφάλειας, ενίσχυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και της χειραφέτησης των γυναικών, στήριξη της οικονομικής και της ανθρώπινης ανάπτυξης, αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα