Η δράση των Κύπριων δημοτικών συμβούλων της Βρετανίας

Η παρουσία των Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες και η ομογένεια είναι από τις εθνικές κοινότητες με τη μεγαλύτερη συνοχή. Το τρέχον στοίχημα, ωστόσο, είναι να ενισχυθεί η παρουσία Κυπρίων σε κέντρα λήψης αποφάσεων στη Βρετανία.

Αυτό προϋποθέτει συμμετοχή στα κοινά μέσω των βρετανικών πολιτικών κομμάτων και η πιο συνήθης πρακτική προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ενεργή ανάμειξη στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Κύπριοι δημοτικοί σύμβουλοι υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ως εκλελεγμένοι

τοπικοί άρχοντες από το σύνολο των συμπολιτών τους υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των δημοτών. «Βάζω τα δυνατά μου για να βοηθήσω όλους τους κατοίκους που ζουν στον δήμο μου, περιλαμβανομένων των Κυπρίων», σημειώνει μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Στίβεν Αλαμπρίτης, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου στο Μέρτον του νοτιοδυτικού Λονδίνου με τους Εργατικούς.

Η αγάπη και η ευαισθητοποίηση για την Κύπρο όμως δεν κρύβονται. «Αγαπώ την Κύπρο και ένιωσα ότι αν μπορούσα να έχω πρόσβαση στα βρετανικά κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, θα μπορούσα σε έναν πολύ μικρό βαθμό να επηρεάσω τη βρετανική εξωτερική πολιτική, ώστε να είναι λιγότερο φιλοτουρκική και περισσότερο φιλοκυπριακή», λέει ο Γιώργος Πίππας, δημοτικός σύμβουλος στο Κέμπριτζ από το 2011 με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και πλέον δήμαρχος της πόλης.

Σε επίπεδο καθημερινών αναγκών, ο κ. Πίππας λέει ότι η κυριακάτικη λειτουργία στον τοπικό ελληνορθόδοξο ναό του δίνει την ευκαιρία να συναναστρέφεται τακτικά τους Κύπριους συνδημότες του, να ακούει τα προβλήματά τους και να προσπαθεί να βρει λύσεις. «Για θέματα πιο σύνθετα, θα έρθουν να με βρουν κατ’ ιδίαν», προσθέτει ο κ. Πίππας.

Ο κ. Αλαμπρίτης, από την πλευρά του, ο πρώτος Κύπριος ηγέτης δημοτικού συμβουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και θέματα τοπικών κοινοτήτων που αφορούν την κυπριακή παροικία.

Στο ίδιο πνεύμα ο Σπύρος Βασιλείου, δημοτικός σύμβουλος με το Συντηρητικό Κόμμα στο Σαουθάμπτον, σημειώνει: «Η πρώτιστη προτεραιότητα για κάθε εκλελεγμένο σύμβουλο είναι να εκπροσωπεί τους δημότες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Κύπριοι. Έχω, ωστόσο, υποστηρίξει με σθένος την Κύπρο, καθώς έχω διατελέσει αντιπρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Η.Β. και πάντα ταξιδεύω από το Σαουθάμπτον στο Λονδίνο για να συμμετέχω στις σημαντικές παροικιακές εκδηλώσεις. Διατηρώ επίσης τακτική επαφή με τη βουλευτή της περιοχής μου, την Κάρολαϊν Νόουκς των Συντηρητικών, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ζητώντας την υποστήριξή της για την Κύπρο και για μια δίκαιη λύση. Έχουμε επίσης δεχθεί πολλές επισκέψεις από δημάρχους της Κύπρου στο Σαουθάμπτον για να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βρετανία και να πάρουν ιδέες για μεταρρυθμίσεις στους δικούς τους δήμους».

Σε ό,τι αφορά κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι δημότες τους, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι απαντούν ότι τα προβλήματα είναι κατά βάση κοινά για όλους τους δημότες: χαλασμένα πεζοδρόμια και δρόμοι, αιτήσεις για επιδόματα και συντάξεις, παράπονα και ερωτήσεις για διάφορες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, κατά καιρούς τίθενται ζητήματα όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη, τελικά, εκστρατεία αγοράς του ελληνορθόδοξου ναού Αγίου Αθανασίου στο Κέμπριτζ. «Πείσαμε επίσης το δημοτικό συμβούλιο να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα να λάβει κονδύλι για επισκευές στον χώρο εκδηλώσεων της εκκλησίας», συμπληρώνει ο κ. Πίππας.

Στο δικό του δήμο στο νότιο Λονδίνο, ο κ. Αλαμπρίτης έχει διαπιστώσει πως η κυπριακή συμβολή στον κοινωνικό βίο τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης. «Διοργανώσαμε μία εκδήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου και έγινε συνωστισμός. Υπήρχε και υπάρχει εκτίμηση για την κυπριακή κοινότητα και εκφράστηκε στην εκδήλωση. Διοργανώσαμε επίσης ένα σεμινάριο με τον άκρως επιτυχημένο Βρετανοκύπριο επιχειρηματία Θίο Παφίτη και πάλι με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία», λέει ο ίδιος.

Ανάλογη είναι η εμπειρία και του κ. Βασιλείου. «Εδώ στο Σαουθάμπτον, η κυπριακή κοινότητα είναι καλά θεμελιωμένη και σεβαστή. Είμαστε επίσης πολύ τυχεροί που έχουμε τον ναό του Αγίου Νικολάου, όπως και ελληνικό σχολείο, που πάντα λαμβάνουν την απαιτούμενη βοήθεια από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αναγνωρίζει την προσφορά και τη σημασία τους», δηλώνει.

Στις πρόσφατες εκλογές, η κάλπη ανέδειξε τον πρώτο αμιγώς κυπριακής καταγωγής βουλευτή, τον Πάμπο Χαραλάμπους, που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο βόρειο Λονδίνο επί σειρά ετών. Γιατί όμως δεν υπάρχουν περισσότεροι Κύπριοι να διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα ή ρόλο σε άλλα κέντρα αποφάσεων στη Βρετανία;

Ο κ. Αλαμπρίτης έχει μία εξήγηση: «Οι Κύπριοι προσπαθούν να αναδείξουν βουλευτή εδώ από τη δεκαετία του 1960, αλλά προτιμούν να εγγράφονται στα παραρτήματα των κυπριακών κομμάτων στη Βρετανία παρά στα βρετανικά κόμματα. Υποστηρίζω εδώ και καιρό ότι με την εγγραφή σε κυπριακό κόμμα στη Βρετανία θα πρέπει υποχρεωτικά κανείς να εγγράφεται και στο αντίστοιχο βρετανικό κόμμα».

Ο Γιώργος Πίππας επικαλείται έναν άλλο λόγο: «Εμείς οι Κύπριοι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για οικονομικές απολαβές, παρά για τα όσα έχει να μας προσφέρει η δραστηριοποίηση στον πολιτικό βίο. Για πολλούς Κύπριους στη Βρετανία, η δουλειά τους τούς δίνει περισσότερα από την αμοιβή του βουλευτή ή του δημοτικού συμβούλου και έτσι δεν φαντάζει τόσο ελκυστική προοπτική».

Ένα άλλο πρόβλημα που επισημαίνει ο Γιώργος Πίππας είναι ότι για πρώτης γενιάς μετανάστες, σαν τον ίδιο, η προφορά στον βρετανικό λόγο αποτελεί μειονέκτημα, ιδίως όταν δεν ζει κανείς στις πιο μεγάλες και κοσμοπολίτικες πόλεις της χώρας.

Ο κ. Βασιλείου συμφωνεί ότι η κυπριακή ομογένεια υποεκπροσωπείται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους ανθρώπους κυπριακής καταγωγής στον βρετανικό πολιτικό βίο, να μπουν στα βρετανικά κόμματα και να διεκδικήσουν υποψηφιότητα σε εκλογές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο».

Οι Κύπριοι δημοτικοί σύμβουλοι που υπάρχουν ήδη, γνωρίζουν και αποδέχονται ότι έχουν μία διπλή «αποστολή», όπως αποτυπώνεται στα λόγια του Σπύρου Βασιλείου. «Θα πασχίζω πάντα να κάνω το καλύτερο δυνατό για τον δήμο που εκπροσωπώ. Θα συνεχίσω όμως και να υποστηρίζω την Κύπρο με όποιον τρόπο μπορώ, καθώς και να προσπαθώ να δημιουργώ οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο τόπων - με έναν μικρό τρόπο να δίνω μία φωνή στην Κύπρο και να είμαι ένας καλός τοπικός πρεσβευτής για τους Κύπριους», σημειώνει.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα