Η ατζέντα των συναντήσεων Τίλερσον στην Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντηθεί με Ερντογάν, Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου.

Ο Τίλερσον έφτασε στην Άγκυρα χθες το βράδυ, ως φιλοξενούμενος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτή την ώρα συναντάται με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια θα δει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός

του, θα συζητήσουν για όλες τις πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και θα ανταλλάξουν απόψεις για επίκαιρα περιφερειακά και διεθνή θέματα, με πρώτο αυτό της Συρίας. Το σημείο αυτό αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι σταματάει η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη της Τουρκίας στη Συρία.

Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει επόμενη επιχείρηση της Τουρκίας, ωστόσο η Άγκυρα φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη για τις σχέσεις των Αμερικανών με το YPG (Κούρδους της Συρίας).

Στο τραπέζι των συζητήσεων, αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ‘Χουριέτ’, η ΜΙΤ υποψιάζεται ότι ο Γκιουλέν ετοιμάζεται να το σκάσει για τον Καναδά, καθώς ξεκίνησε ήδη η εκκένωση του κτήματός του στην Πενσυλβάνια και αναζητεί πωλητή.

Ένα άλλο βασικό ‘αγκάθι’ στις συνομιλίες που θα γίνουν σήμερα στην Άγκυρα, αποτελεί και το τηλεφώνημα που έγινε από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προς τον Αντίλ Οκσούζ, πρωτεργάτη του πραξικοπήματος, έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα.

Παρόλο που χθες το αμερικανικό προξενείο ανακοίνωσε ότι το τηλεφώνημα έγινε για να τον ενημερώσουν ότι ακυρώθηκε η βίζα του για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες το βράδυ σε εκπομπή του NTV, καθώς και σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποντάγ, πως δεν τους ικανοποιεί αυτή η εξήγηση. «Αναμένουμε πιο ικανοποιητική απάντηση», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας-ΗΠΑ θα παραχωρήσουν στις 14.00 περίπου κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα