Κύπρος: Σταυροδρόμι εξελίξεων

Το Κυπριακό πρόβλημα υπήρξε και παραμένει πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα επεμβάσεων, πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.

Ιστορικά, η γεωπολιτική θέση της Κύπρου υπήρξε ο κακός δαίμονας. Ήταν στο μάτι του κυκλώνα, στο στόχαστρο των κάθε φορά ισχυρών της περιοχής και ευρύτερα των κατακτητών του κόσμου.

Η Κύπρος αποτελεί εκ των πραγμάτων μοναδικό σταυροδρόμι, κόμβος και γέφυρα επικοινωνίας Ασίας, Ανατολής

και Ευρώπης. Είναι το επίκεντρο ανάμεσα στον Αραβικό κόσμο, σημείο αναφοράς στη Ν. Α Μεσόγειο.

Και σήμερα, η γεωπολιτική θέση της Κύπρου αποκτά μια αναβαθμισμένη και εξαιρετικά σημαντική θέση, τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει αποτελούν για την Κύπρο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το γεγονός ότι παγκόσμιοι Κολοσσοί, εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων και τράπεζες, έχουν εστιάσει στην Κύπρο και έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Είναι, για αυτό που θεωρούμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει συγκυρία λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, μετά από 43 χρόνια διαιώνισης του προβλήματος.

Ο τεράστιος πλούτος που διαθέτει, η Κυπριακή ΑΟΖ κατατάσσει πλέον την Κύπρο, στις χώρες, ως κέντρο με πολυδιάστατη πολιτική, οικονομική και γεωγραφική σημασία. Για το σκοπό αυτό, όλοι οι σχεδιασμοί, ο προγραμματισμός, που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διακρίνονται για τον επιστημονικό, επαγγελματικό και σοβαρό τρόπο διαχείρισης του τομέα των ενεργειακών θεμάτων της Κύπρου. Πρωτίστως, χρειάζεται να στοχεύουμε στη δημιουργία όρων και προϋποθέσεών, που να μπορούν να μετατρέψουν την Κύπρο και την ΑΟΖ της σε πρόσκληση-πρόκληση επενδύσεων. Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής.

Η Τουρκία μπορεί να επενδύσει στο μέλλον, να αποτελέσει ένα παίχτη στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Να αποτελέσει ένα αξιόπιστο γείτονα συνεργασίας, ειρήνης και φιλίας με τα ανάλογα σπουδαία οικονομικά οφέλη. Μόνο όμως με λύση του Κυπριακού. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εκβιασμούς και τελεσίγραφα, χωρίς μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις. Διατάγματα στο σύγχρονο κόσμο που δεν σέβονται κυριαρχικά δικαιώματα και αποφάσεις διεθνούς δικαίου δεν γίνονται αποδεχτά. Η πολιτική των κανονιοφόρων και των σερίφηδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί!.

Όλες οι χώρες της περιοχής, όλοι οι λαοί μπορούν να προσβλέπουν στο μέλλον , να επενδύσουν ελπίδες, να οικοδομήσουν προσδοκίες και όνειρα. Η πολιτική και διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες πολιτικές και ορθολογιστικές διπλωματικές συνεργασίες.

Ξαφνικά, η Κύπρος από νάνος πολιτικά δεν μπορεί να μετατραπεί σε γίγαντα. Οι αρχές της ειλικρίνειας, της εντιμότητας και αμοιβαιότητας, οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, το διεθνές και Ευρωπαικό δίκαιο να πρυτανεύσει στους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής μας.

Μπορεί και πρέπει να νοιώθουν όλοι οι γείτονες μας ότι όλοι θα είναι νικητές, γιατί ακριβώς δεν θα προβλέπονται διαχωρισμοί και αποκλεισμοί. Η περιοχή της Ν. Α Μεσογείου σήμερα φλέγεται. Οι πόλεμοι και οι καταστροφές είναι καθημερινό φαινόμενο. Εκατομμύρια πολίτες ρισκάρουν τη ζωή τους στις θάλλασες, αναζητώντας αλλού πατρίδες. Η Μεσόγειος γίνεται καθημερινά ένα απέραντο κοιμητήριο.

Η Κύπρος αποτελεί το πιο σταθερό σημείο της περιοχής, είναι η γέφυρα που ενώνει όλο το κόσμο σε Ανατολή και Δύση. Αποτελεί ταυτόχρονα χώρα με ένα εξαιρετικό πλαίσιο, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και για την ασφάλεια και σταθερότητα της, που μπορεί να προσελκύει επενδυτές από όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ίσως και δεν είναι υπερβολή να σημειώσω ότι η γεωπολιτική της θέση αποκτά στρατηγικό ενδιαφέρον.

Τώρα είναι η ώρα που ο διεθνής παράγοντας, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή, ώστε να μετακινηθεί η Τουρκία από την σκληρή και αδιάλλακτη της στάση και συμπεριφορά της. Τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται στη πράξη να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική πρόκληση και ευκαιρία, που να επιβεβαιώνει τον ρόλο και την αποστολή των διεθνών συλλογικών οργάνων. Να επιβεβαιωθούν στην πράξη οικουμενικές και πανανθρώπινες αξίες, ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Διαφορετικά, οι κατά καιρούς διακηρύξεις θα αποτελούν verba volant, λόγια του αέρα, δεν θα υπηρετούν το δίκαιο και την δικαιοσύνη , αλλά τα συμφέροντα και το κατά καιρούς δίκαιο της πυγμής.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα