Η απάντηση του Διευθ.Εντατικής του ΓΝ Λευκωσίας στη Σημερινή

Με γραπτή δήλωση και νομικές απειλές απαντά ο Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ. Θεόδωρος Κυπριανού, στο σημερινό δημοσίευμα της "Σημερινής" σχετικά με την διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ κάνει λόγο για διαπίστωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία εντατικολόγος προέβαινε σε ψευδείς αναφορές σε σχέση με την πληρότητα της Μονάδας για να αγοράζει υπηρεσίες από συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, καθώς

και για χρήση ψεύτικης κούκλας η οποία τοποθετούνταν στο κρεβάτι προκειμένου να δίνεται η αίσθηση πως υπάρχει πληρότητα.

Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες δήλωνε πως η εντατική ήταν σχεδόν πλήρης, ο γιατρός αυτός φέρεται να συνέχιζε να παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Στην απάντηση του, ο Δρ. Κυπριανού κάνει λόγο για ανυπόστατα ψεύδη, στα οποία ο Εντατικολόγος που υποννοείται στο δημοσίευμα, πρόκειται να απαντήσει διά της νομικής οδού, καθώς όπως αναφέρει εδράζονται κατηγορίες περί συκοφαντίας και λίβελλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

"Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα σε πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Σημερινή» Παγκύπριας κυκλοφορίας, το οποίο αφορά Εντατικολόγο Ιατρό της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ο οποίος όπως το δημοσίευμα ισχυρίζεται «κατασπατάλησε δημόσιο χρήμα» χρησιμοποιώντας μία «ψεύτικη κούκλα» και ότι με «ψευδείς αναφορές» για την πληρότητα της Μονάδας παρέπεμπε ασθενείς σε συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο το οποίο στη συνέχεια και «εις αντάλλαγμα» αγόραζε τα φάρμακα του από συγκεκριμένο φαρμακείο, αναφέρω προς αποκατάσταση της αλήθειας τα πιο κάτω:

1. ΠΟΤΕ δεν έγινε ψευδής δήλωση για την πληρότητα της Εντατικής από κανένα Εντατικολόγο γιατί απλούστατα κανένας Εντατικολόγος δεν κάνει τέτοια δήλωση. Στο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα μέχρι και σήμερα, η πληρότητα λαμβάνεται καθημερινά από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ασθενών της Εντατικής στο οποίο δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση. Υπάρχει δε συγκεκριμένη και εγκεκριμένη διαδικασία με την οποία γινόντουσαν οι παραπομπές όταν δεν υπήρχε κλίνη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

2. Ουδέν ψευδέστερο του ότι οποιοσδήποτε Εντατικολόγος αγόραζε υπηρεσίες από συγκεκριμένο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο. Υπηρεσίες αγόραζε το κράτος μετά από προσφορές και Δημόσια σύμβαση από 4 Νοσηλευτήρια και η παραπομπή γινόταν από τον εκάστοτε εφημερεύοντα Εντατικολόγο λαμβάνοντας υπ’ όψη Ιατρικά κριτήρια τα οποία μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά καθώς και την τελική επιλογή των συγγενών η οποία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης των ασθενών. Ενδεικτικά μέχρι τον 5/2014 παραπέμφθηκαν 26% των ασθενών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, 36% στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, 27% στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και 13% στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο το οποίο μπήκε στη σύμβαση εκ των υστέρων.

3. Ουδέν ψευδέστερο του ότι οι παραπομπές σταμάτησαν ξαφνικά λόγω παρέμβασης κάποιου! Οι παραπομπές άρχισαν να μειώνονται το β’ εξάμηνο του 2014 όπως το είχαμε γραπτώς προβλέψει και σταμάτησαν εντελώς αφού συνέβη το αυτονόητο που όλοι ξέρουν! Η ΜΕΘ ενισχύθηκε με το άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας 6 κλινών τον Μάιο του 2014 μετά από συνεχή αιτήματα για να ανοίξει η Μονάδα αυτή για πάνω από 6 χρόνια!!! ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ / ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ. Χαρακτηριστικό είναι πως με διοικητικές ενέργειες μας παρατηρήθηκε επίσης, σταδιακή μείωση στον μέσο όρο της διάρκειας νοσηλείας των περιστατικών που αποστείλαμε σε ΜΕΘ / ΜΑΦ στον ιδιωτικό τομέα το 2012, 2013, και 2014 κατά 30% περίπου κατ’ έτος με ανάλογη μείωση του κόστους. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ.

4. Σημειώστε ότι, στα πλαίσια διοικητικής έρευνας σχετικά με την εκτέλεση της εν λόγω Δημόσιας σύμβασης για την αγορά υπηρεσιών ΜΕΘ / ΜΑΦ από Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, έχουν δοθεί από τον Νοε 2014 και εντεύθεν, επανειλημμένα, γραπτές και πλήρεις εξηγήσεις τόσο στον τότε ερευνώντα λειτουργό όσο και στη Γενική Διευθύντρια του ΥΥ και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Είναι δε απορίας άξιον πως αγνοήθηκε το πόρισμα της Διοικητικής έρευνας και η εν λόγω εφημερίδα διαστρέβλωσε την καθαρή εικόνα για το θέμα αυτό με τόσα πολλά ψεύδη.

5. Η δε «ψεύτικη κούκλα» στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα και η οποία «ανακαλύφθηκε» από «έκπληκτο» λειτουργό του ΥΥ, αποτελεί ειδικό Ιατρικό πρόπλασμα με ενσωματωμένο υπολογιστή που δημιουργεί σενάρια εκπαίδευσης και προσομοίωσης για τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές και τους φοιτητές που εκπαιδεύουμε όπως σε κάθε σύγχρονη ΜΕΘ στην Ευρώπη, στα πλαίσια βραβευμένων ερευνητικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων εκπαίδευσης της Μονάδας. Τοποθετήθηκε μετά το άνοιγμα της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (όταν δηλαδή είχαμε ευχέρεια κλινών) με την γραπτή έγκριση του ΥΥ μετά από αίτημα μας, στο δωμάτιο «9» της Εντατικής του οποίου την χρήση επανειλημμένα αιτηθήκαμε να αναστείλουμε λόγω μη ύπαρξης οπτικής επαφής με τα νοσηλευτικά stations και κινδύνων για τους ασθενείς. Η βραχεία περίοδος παραμονής του προπλάσματος αυτού εκεί ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ αθρόας παραπομπής ασθενών αλλά με την περίοδο μείωσης και πλήρους αναστολής των παραπομπών (2ο εξάμηνο 2014). ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙ ΨΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΨΕΜΑΤΑ. Προβληματίζομαι πραγματικά τι μυαλό διαθέτουν οι γράφοντες …

6. Τα δε περί ιδιωτικού Φαρμακείου συζύγου Εντατικολόγου και εικαζόμενης συνεργασίας με ιδιωτικό Νοσοκομείο αποτελούν ψευδείς και γελοίες συκοφαντίες που στερούνται κάθε βάσης επιχειρημάτων.

Τέλος ο υπονοούμενος - φωτογραφούμενος Εντατικολόγος έχει ήδη δώσει εντολή στους νομικούς του συμβούλους να λάβουν όλα τα δέοντα νομικά μέτρα εναντίον της εφημερίδας που δημοσιεύει το παντελώς ψευδές και ανυπόστατο αυτό δημοσίευμα καθότι αυτό είναι δυσφημιστικό και συκοφαντικό και εμπεριέχει λίβελλο".

Keywords
Τυχαία Θέματα